Над 120 сигнала за наводнения и паднали клони след силния дъжд в София

Закъсали коли на Околовръстното, от МВР съобщиха за евакуирани жена и две деца

OFFNews 16 юни 2023 в 07:29 2239 1

Дъжд

Снимка БГНЕС/архив

Силен дъжд валя в София

Над 120 са сигналите през нощта в София във връзка с интензивните и силни валежи на тел. 112, като най-много са в кварталите "Симеоново", "Драгалевци" и "Витоша".

Те са предимно за наводнени мазета, гаражи, приземни етажи, улици, запушени шахти, паднали дървета и клони. Възстановено е движението на Южната дъга на Околовръстен път и на кръстовището на Лъвов мост. 

Аварийните екипи са отработили 105 сигнала към момента, работата продължава. Продължава наблюдението на нивата на реките и язовирите, като няма опасност от разливи, допълват от Столична община. 

Ситуацията е овладяна. Градският транспорт се движи нормално. Всички екипи бяха на терен през нощта. Продължаваме да следим обстановката, тъй като прогнозата отново е за оранжев код за дъжд днес, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

В момента контролирано се изпускат язовирите, следят се и нивата на реките. Повишено е нивото на най-ниската точка на река Искър с около 70 см, но няма опасност за населението, увери кметът на столицата. 

Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият дъжд до полунощ в различните райони на София по данни на Националния институт по метрология и хидрология.

Получени са и няколко сигнала за блокирани леки автомобили и граждани от високи дъждовни води, които не могат да се оттекат в канализацията на „Околовръстен път", съобщиха от МВР. 

На „Околовръстен път" в участъка между бул. Черни връх и бул. Симеоновско шосе от закъсали 3 леки автомобила, евакуирани са петима, сред които жена и две деца. Два екипа са работили и по отводняване на двете платна за движение при подлезите на бул. Сливница и „Лъвов мост" и на подлеза при „НДК". 

Към 7 часа тази сутрин на територията на София служителите на пожарната продължават работата по 20 действащи сигнала за отводнявания на обекти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки