Над 10 коледни базара в София - рекорд след края на пандемията

Зимни къщички с топли напитки и светлини ще има не само в центъра. Откриват ледената пързалка на 1 декември

OFFNews 23 ноември 2022 в 15:36 7122 0

Коледен базар

Снимка Фейсбук на НАГ/архив

Коледен базар

Рекорден брой - над 10, коледни базари ще има в София през декември и януари. Те ще са в различни части на столицата, а с украсените зимни къщички с топли напитки и лакомства ще се отпразнува и краят на ограниченията заради COVID-19. 

Осем от коледните базари се организират от общинските дружества, които стопанисват пазарите в София, съобщиха председателят на СОС Георги Георгиев и общинският съветник Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика, общинска собственост и дигитализация към СОС. 

Освен традиционния немски коледен базар в Градската градина до Народния театър, в топ центъра ще има и на площад „Славейков“, на ул. „Съборна“ и зад НДК. 

Базарът на „Славейков“ ще отвори на 4 декември и щандовете му ще работят до Нова година. Той се организира от общинската фирма „Пазари Запад“, която е дала пространството под наем на частна фирма. На „Славейков“ щанд ще има украинският женски клуб „Оранда“ в партньорство с УНИЦЕФ. 

От 1 декември до 8 януари 2023 г. на ул. "Съборна" ще има базар "Подари топла Коледа и усмивка на човек в нужда" с благотворителна цел за хора в неравностойно положение. Ще има шеф готвачи от известни софийски заведения, които ще са част от Коледен фууд фест.

Пазари Север организират 3 коледни базара - в Северен парк в Надежда, в Нови Искър и на Герена, които отварят в началото на декември. 

Коледен базар ще има и в парк Възраждане, той се организира от "Софийски имоти" с частен оператор. Председателят на СОС обясни, че там ще е като традиционния Немския базар в центъра на София, на мястото на бившия мавзолей.

Пазари Изток ще направят Коледен базар  на Римската стена, който ще отвори на 17 декември. Това ще бъде фермерски пазар, производители ще представят българска храна и продукция. Ще има и кулинарен кът, арт зона и работилници за коледни украси. 

На първи декември ще бъде открит леденият парк в Княжеската градина, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев.  

По думите му леденият парк е изграден по модел на известната ледена пързалка пред сградата на общината във Виена. Тя ще бъде най-голямата на Балканите, като почти цялата площ на Княжеската градина ще се превърне в огромен леден парк, добави той. 

Леденият парк ще е с размери от 3,6 декара с разклонения и завои. Около него ще има коледни къщички. От 1-ви януари 2023 г. до края на сезона децата ще могат от 9 до 11 часа да се пързалят безплатно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови