Над 10 000 българи са получили отказ за статут на уседналост във Великобритания

OFFNews 15 юни 2021 в 16:41 1936 0

На 10 104 българи във Великобритания е отказан статут на уседналост, защото не отговарят на изискването за доказването му. Подадените заявления до момента са 301 000, като 264 000 са одобрени, съобщиха от външното ни министерство.

Крайният срок за получаването на статут е до 30 юни. Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза.

Българското МВнР е отправило молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят сънародниците ни след тази дата. Заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея ограничителни мерки много от българите са се забавили с подаването на необходимите документи, обясняват от Външно.

В усилията си проблемът да бъде разрешен постоянният секретар на МВнР Иван Кондов е провел среща с посланика на Великобритания у нас Роб Диксън, като е поставил въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната.

МВнР и посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти. Поискана е и информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на сънародниците ни. 

Подробна информация за правилата за кандидатстване по Схемата за уседналост може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки