На живо в 19:00: Будител на десетилетието

OFFNews 01 ноември 2023 в 18:35 1719 1

Будител на десетилетието

Снимка Кристина Костова, БНР

Будител на десетилетието

На 1 ноември, от 19:00, можете да гледате церемонията “Будител на десетилетието” чрез нейното онлайн излъчване тук:

Първият ден от ноември е празник за почит и внимание на онези от нас, българите, които със светлината на умовете и с успеха на делата си, са изградили онова, което наричаме България. Но кои са хората, които днес подобряват, напътстват, увличат, градят, осмислят и обединяват? През последните 10 години кампанията “Будител на годината” отличава именно тези, които стоят в центъра на важни и стойностни процеси в нашето общество. Мечтата на нейният създател – журналистът Ива Дойчинова, е да даде на уникалната българска дума „будител“ измерението на днешния ден. Защото всяко време има своите будители, а ние имаме нужда от тях.

След стотици граждански номинации “Будител на десетилетието” излъчи десет вдъхновяващи личности, които с действията и думите си променят България за добро. Те сбъдват мечтите си, превръщайки ги в каузи. Имат активна гражданска позиция. Стават пример, упование и смисъл за хиляди. Те осмислят живота ни с идеята за общото добруване, вярата и надеждата за една по-светла България.

Журито в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова определи 10 имена на будители на десетилетието от стотиците номинирани.

След рекордно висока гражданска активност по номинации и гласуване, журито избра: проф. Минко Балкански – френският учен от български произход милеещ за образованието. Георги Господинов – световният писател от България, Никола Рахнев - изразителят на мечтата за милион засадени дървета в България, Евгения Пеева-Кирова и Траян Траянов, които са "Заедно в час" за ученици и учители, Иво Иванов – талантът да си проницателен разказвач на живота, Стефан Командарев – режисьорът, който завършва медицина и лекува с кино, Лазар Радков - заради капачките, които гарантират здравето на нашите деца, Дарин Маджаров – младежът, който като се учи – учи и децата ни, Стефан и Максим Иванови – пътешествениците в Атлантика, които дадоха силен вятър в платната на донорството, Алек Алексиев – актьорът, който първо действа, после говори.

В продължение на три седмици хората на България гласуваха за своите “Будители на десетилетието” в кампанията на БНР, давайки по този начин още доверие и сила на техните идеи, перо, каузи и дейност. Кой будител получи най-голямата подкрепа и при кого отиват медийните награди – ще видите тази вечер. Но най-важното е: да празнуваме всички тях – съвременните будители на България.

Традиционно церемонията за "Будител на десетилетието" ще се проведе в празничния ден и ще се излъчи от 19 часа на сайта на БНР, в bTV, по Радио София на 94,5, както и в партньорските мрежи на водещи български медии като Dir.bg, Actualno.com, Радио и Агенция Фокус и OffNews.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!