На всеки 4 дни в България загива по един работник

Средно 11 души на ден търпят злополуки на работното си място

OFFNews 28 април 2020 в 13:47 2786 0

Средно на всеки 4 работни дни в България загива по един работник. Това показва статистиката на НОИ на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа. 

От началото на годината до 31 март регистрираните у нас трудови злополуки са 586, а смъртните случаи на работното място – 14.

През миналата година са отчетени 2731 инцидента по време на работа, при които са загинали 89 работещи. През 2018 г. трудовите злополуки са 2914, а загиналите на работното си място - 92 души.

В България смъртността вследствие на трудова злополука е 3,6 души на 100 хил. работещи, което поставя страната ни на трето място в ЕС по този показател. Средният коефициент на загиналите в ЕС по време на работа е два пъти по-нисък – 1.8 души на 100 хиляди трудещи се.

Статистиката на трудовите злополуки обаче е твърде странна – у нас се отчитат 83 трудови инцидента на 100 хил. работещи, докато средно за ЕС този показател е близо 19 пъти по-висок – 1513 инцидента на 100 хил. трудещи се. Изводът, който правят синдикатите от този факт е, че у нас се укриват злополуки!

„Ние отдава, много отдавна фокусираме вниманието си като синдикат върху трудовите злополуки и далеч преди появата на коронавируса говорим, че има и други, не по-малко страшни „пандемии“, коментира Марио Нинов, експерт в КТ „Подкрепа“.

„Огромна част от работната сила на България и Европа е поразена от мускулно-скелетни увреждания. Поради това ние заедно със световните синдикати обявихме война на едно изкривяващо човешките отношения явление - насилието и тормоза на работното място. По наше предложение Международната организация на труда (МОТ) издигна борбата срещу насилието и тормоза на работното място като фокусиращо послание при отбелязването на 28 април 2020 г. в целия свят“ – обясни Марио Нинов и допълни: „Пандемията от коронавируса промени малко това мото. Днес фокусът на Световния ден по безопасност и здраве при работа е „Безопасността и здравето при работа спасяват човешки животи“. Нашият призив към работодателите е да организират производството така, че да няма разпространение на зарази“, посочи Нинов.

И малко история. През 1996 г. Международната конфедерация на свободните синдикати обяви 28 април за паметен ден за почитане паметта на жертвите и пострадалите в трудови злополуки. След седем години на протести и акции за привличане на обществена подкрепа през 2003 г. МОТ обяви 28-ми април за Световен ден за безопасност и здраве при работа, в който всички отдаваме почит към хората, загинали по време на трудовите си ангажименти.

Интересното е, че колкото повече инвестиции се правят в света, толкова повече се увеличава и броят на злополуките, в това число и тези, които водят до смърт или инвалидност.

По данни на МОТ всяка година 2.2 млн. работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно 270 млн. работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона. Загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на около 4% от брутния вътрешен продукт на цели свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !