На Велики вторник Христос разказва притчата за десетте девици

Денят е отреден за смирение

OFFNews 27 април 2021 в 06:04 1844 0

Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. 

На този ден Христос разказал притчата за десетте девици - пет мъдри и пет неразумни. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Така само първите пет били готови за идването на Спасителя. 

Според народните традиции първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. Този ритуал има пречистващ характер и се прави за здраве.

На Велики вторник момите ходят за "мълчана " вода. Това е прясна вода, донесена от три извора. През цялото време, докато се носи, не трябва да се проговоря. Вярвало се е, че така водата остава "чиста" и затова притежава тайнствена сила. Слагали я на скрито място и я използвали за лекуване на болести. 

Християните почитат на 27 април Свети Симеон, наречен брат Господен по плът. Той бил сродник на Исус Христос, а не негов брат в прекия смисъл на думата. 

Симеон бил син на Клеопа - брата на Йосиф Обручник, и брат на свети ап. Яков - първият ерусалимски епископ. Симеон проповядвал Евангелието в Юдея. И след като неговият брат Яков бил убит с камъни, той бил избран на неговото място. Св. Симеон управлявал йерусалимската църква повече от 40 години. 

През време на юдейската война, която завършила с разрушаването на Йерусалим и храма от Веспасиан и Тит (70 г.), Симеон заминал заедно с другите християни за град Пела, който се намирал на изток от р. Йордан и бил подвластен на Ирод Агрипа II. След това пак се върнал в Йерусалим и управлявал църквата до смъртта си.

Като превзели Юдея, римляните преследвали потомците на Давидовия род. Те се страхували да не би някой да организира юдеите, да се обяви срещу кесаря и да възстанови юдейското царство.

Като довели Симеон при царския наместник Атика, римляните се опитали да го принудят да се отрече от вярата си в Христа, като употребили отначало съвети и заплахи, а после и мъчения. Тогава Симеон бил на около 120 години. Но въпреки старостта, той твърдо понасял страданията и останал верен на своите християнски убеждения. Мъжеството, търпението и твърдостта му удивили самите мъчители.

Симеон бил разпънат на кръст през 107 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!