На прага на летния сезон хотелите вече посрещат десетки чужди туристи

Нели Александрова 21 май 2023 в 14:32 1267 1

Снимка Министерство на туризма

Министрите на енергетиката, здравеопазването и туризма Росен Христов, Асен Меджидиев и Илин Димитров

Голяма част от хотелите в най-големите ни курорти – "Златни пясъци", "Слънчев бряг" и "Св. Св. Константин и Елена" вече от седмици са отворени и посрещат чуждестранни туристи. Това стана ясно при официалното откриване на летния сезон от министъра на туризма Илин Димитров в "Св. Св. Константин и Елена".

Мястото е избрано не случайно. Именно там преди 115 години се слага началото на таласо- и калолечението в България. По-късно в годините в най-стария български морски курорт започва да се практикува и гроздолечение.

По традиция в началото на сезона най-многобройни са румънците. Те започват да пълнят хотелите по българското Черноморие още от Великден и майските празници. Обичайно са и най-многобройните уикенд туристи край морето.

България е на шесто място в света по възстановяване на туристическите посещения, каза Димитров. По думите му, съпоставката е с 2019 г. Ръстът през зимния сезон е 27 на сто, записванията до момента за лято’23 са с около 7 процента повече.

Ако тенденциите от зимния сезон се запазят, оценките са морският ни туризъм да достигне предкризисната и предепидемична 2019 г., т.е. около 4.5 млн. туристи и 4.5 млрд. лв. приходи.

Въпреки че интерес към българското море проявяват и туристи от Германия и Полша, само през миналата година до морските летища можеше да се стигне от 10 града в Полша, германският пазар още не е достигнал нивата си от преди четири години. Това касае както България, така и останалите дестинации.

Остава и известно притеснение заради войната в Украйна, което преориентира туристически интеред към по-отдалечение дестинации като Турция, Гърция и Египет.

Очаква се и тази година по морето да има командировани от страната полицаи. Около 400 ще бъдат те между юни и август и ще бъдат разпределяни според натовареността на курортните комплекси.

Запазват се близки до миналогодишните и цените на шезлонгите и чадърите по морето, както и водното спасяване. Въпреки това неохраняемите плажове остават почти постоянна бройка. Това лято те са 97. От тях 19 са в Добричка област, 25 – във Варненска, а повече от половината са в Бургаска.

Дни преди официалният старт от ведомството, оглавявано от варненеца Илин Димитров, който преди да поеме поста на служебен министър на туризма, беше начело на Варненската туристическа камара, коментираха, че освен българи, румънци, поляци и германци, силен интерес е демонстриран и от туристи от Велоикобритания, Израел и Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!