На 72 г. си отиде Николай Колев-Босия

OFFNews 29 август 2023 в 17:16 3484 1

Босия

Снимка Архив

Николай Колев-Босия

Почина протестърът Николай Колев – Босия. Тъжната новина съобщи екологът Вихрен Михайлов във фейсбук.

"Днес почина моят приятел, съмишленик и непримирим боец Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю - ти живя Достойно до край! Ще се видим някога в по-чист свят...", написа Михайлов.

Николай Колев е български дисидент, поет и журналист. Създател е на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека.

Лежал е няколко пъти както в Старозагорския затвор, така и в Софийския затвор за политическата си дейност преди 10 ноември 1989 г.

Босия е известен с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

1

REXX

30.08 2023 в 16:37

Потресен съм че няма нито един коментар под новината за кончината на великия български дисидент Николай Колев- Босия. Босия е един от малкото ни истински дисиденти и може би най-истинския . Той никога не се продаде и не изневери на убежденията си и остана чист до края на живота си. Босия би бил национална икона във всяка една европейска страна . В България обаче такива като него са обречени на забвение. Мир на душата ти , бате Кольо . Благодарим ти че в тези мрачни и тежки години имаше хора като тебе. Почивай в мир.
 
X

Да помогнем на украинските деца!