МЗХГ уверява, че няма да се използват отрови и експлозиви при ликвидирането на дивеч

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2020 в 18:00 1098 0

Министерството на земеделието, храните и горите е категорично, че няма да се използват отровни примамки, електрошокови устройства, експлозиви и каквито и да е други забранени средства за ловуване, които биха засегнали дивечовите популации и природата. 

Миналата седмица Фондацията за защита на животните "Четири лапи" алармира за готвените изменения на Закона за лова и опазване на дивеча, които да позволят употребата на забранени средства за лов. 

Предложените изменения противоречат както на установените етични норми, така и на принципите на здравеопазване на животните. От друга страна, в частичната предварителна оценка на въздействието на законовите изменения не са разгледани възможните негативни екологични последствия от използването на забранените методи и средства за лов, категорични са екоактивистите. 

От МЗХГ съобщават, че са започнали срещи с природозащитни организации, които ще продължават през цялата седмица. Първата е проведена днес с Фондация за защита на животните "Четири лапи". Предстои и провеждането на Ловен съвет с представителство на природозащитни организации и всички заинтересовани страни.

"Ще бъдат използвани само приспособления за нощна стрелба и то само в краен случай при усложнена епидемиологична обстановка, свързана единствено със заболяването АЧС при дивата свиня", допълват от ведомството. Няма да бъдат допуснати промени в ЗЛОД, свързани със забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата или обществената безопасност.

Текстовете от предложените промени в проект за допълнение и изменение на Закона за лова и опазване на дивеча, които създават предпоставка за тълкуване и опасност от неправомерната употреба на забранени средства ще бъдат прецизирани и уточнени.

Като пример за наложената практика са посочени страните Чехия, Германия, Белгия и Унгария. "Тези страни решиха, че справянето със заболяването АЧС по свинете е по-важно от приходите от ловен туризъм и опитът им показва, че в борбата с Африканската чума, използването на такива приспособления са изключително ефективни за отстрела на дивата свиня, особено нощем. В посочените страни, както и в България ловът на дива свиня е разрешен и през нощта", обясни инж. Юлиян Русев от Изпълнителна агенция по горите.

Уредите и средствата за нощно виждане ще могат да използват само длъжностни лица, с придобита правоспособност за ловуване, регламентирани със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Всички предложения и становища ще бъдат отново обсъдени на предстоящ Ловен съвет и ще бъдат внесени в Министерски съвет, след като има консенсус по тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови