МЗХ: Горите на Родопите са болни и съхнат, трябва сеч

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2017 в 17:30 2412 0

Гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, а това налага вземането на спешни мерки, предупреди зам. земеделският министър Атанас Добрев по време на инспекция в горските територии Ардино и Женда, заедно с учени от БАН и Лесотехническия университет, областните управители на Кърджали и Смолян и общинари от Ардино.

Основна причина за увеличаване на нападенията е добрата хранителна среда за развитие на короядите. Тя е следствие на голямото количество увредена дървесина - над 2 млн. куб. метра от абиотични фактори – ветровали, ветроломи, ледоломи и снеговали, и невъзможността за бързото й извличане и усвояване в рамките на 1 година, поради високия процент недостъпни терени.

Какви са необходимите "спешни мерки" посочи акад. Александър Александров от Института по гората към БАН: сеч.

"Процесът е обезпокоителен и е наложителна спешна човешка намеса, - заяви акад. Александров. - Короядните петна се разширяват понякога и с метър на ден и трябва да лекуваме тази гора и това става със сеч. На места се засяга и дървесината около короядните петна, където короядът се е преместил и започва да ползва хранителната среда", каза още той.

Това, което има да се решава, не засяга само институциите, а и всички собственици на гори. Предстои труден период на извличане и усвояване на тази дървесина и нека да оставим лесовъдите да си свършат работата, каза още акад. Александров.

Размерът на засегнатите площи е много динамичен, но по последна информация са приблизително около 300 хил. дка.

В последните години проблемът се разраства и разширява. От средата на 2016 г. има тенденция на увеличаване размера на засегнатите иглолистни култури. В сравнение с 2015 г. е регистриран ръст на засегнатите площи от 66 хил. дка на 180 хил. дка или близо 3 пъти. Само до месец юли 2017 г. засегнатите площи са колкото за цялата 2016 г.

Съхнещите гори са с възраст 40-50 г., която се определя като пределна за тези изкуствени насаждения. 

Директорът на Изпълнителна агенция по горите Григор Гогов информира, че в засегнатите райони са ограничени сечите на здрава дървесина и се приоритизира усвояването на увредената. Той посочи, че се идентифицират собствениците на засегнатите гори, на които се правят предписания за предприемане на мерки за провеждане на санитарни сечи и други мероприятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови