МЗ недоволно от ръководствата на още 10 болници

OFFNews 31 юли 2021 в 19:18 3750 0

Тежки проблеми има в още няколко големи болници в София и страната, заяви в интервю за БНТ зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. 

"Има още 3-4 проблемни държавни болници в страната, както и 5-6 областни, които би трябвало да преминат през процедура на проверка", заяви Петров. Той смята, че за директорските позиции в тези болници трябва да има конкурси.

От думите му стана ясно, че процедури за смени на ръководствата на тези лечебни заведения може и да не започнат поради изтичащия мандат на служебния кабинет. Той каза, че не иска да назовава всички проблемни болници, а посочи само някои, за които МЗ вече е посочвало публично проблеми: "Св. Иван Рилски", "Света Анна" (бившата Окръжна болница) и столичната хематология.

"Не може в публични дружества да се управляват от едни и същи хора 20-25 години. Трябва да има мандатност", каза Петров.

"Те трябва да са начело на тези болници 3 мандата по 3 години или 2 мандата по 4 години. 6-8 години стигат. Това не е приумица, а теория на мениджмънта. След толкова време започваш да създаваш проблеми на структурите. Ако си добър мениджър, ще можеш и другаде да работиш", коментира заместник-министърът.

Здравното министерство е сезирало прокуратурата за тежки нарушения в договора за изграждане на Национална детска болница, обяви още той. По думите му повече от година дружеството, създадено специално за строежа на детска болница, не е свършило нищо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови