МВР се похвали с добра оценка от Фронтекс за охраната на външните граници

OFFNews 02 февруари 2023 в 17:51 1235 0

Снимка МВР

Иван Демерджиев разговаря с Ларс Гердес, заместник изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс)

Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разговаря с Ларс Гердес, заместник изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), съобщиха от МВР.

По време на срещата беше изразена висока оценка за работата на българските гранични служители и усилията на България по охрана на границите.

Обсъдено е доброто сътрудничество с в охраната на външните граници на ЕС. Фронтекс подпомага оптимизирането на защитата на външните граници чрез провеждане на съвместни операции по границите ни с Република Турция, Република Сърбия и Република Северна Македония. В същото време България изпраща свои гранични служители за участие в съвместните операции на територията на други държави членки, отбелязват от МВР.

В разговора Демерджев подчерта необходимостта да се постигне и общо разбиране и осъзнаване на европейско ниво, че е необходим голям финансов ресурс за гарантиране на ефективна защита чрез техническо обезпечаване на границите.

Ларс Гердес е на посещение в България за конференцията „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, организирана от МВР. Фокус на форума е поставен върху защитата на външните граници на ЕС като ключов приоритет за предотвратяване на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и наред с това - борбата с контрабандата на мигранти.

Делегатите в конференцията се обединиха около виждането, че ефективната защита на външните граници на ЕС трябва да продължи да бъде ключов приоритет в европейския дневен ред. Отчетено бе, че ефикасната превенция има нужда от средства и може да бъде допълнително засилена, ако Европейската комисия разгледа възможността за финансова подкрепа за поддържане и модернизиране на физическата и техническа инфраструктура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови