МВР съветва с какви документи да пътуват децата на лагери и школи в чужбина

OFFNews 29 юли 2022 в 12:43 1774 0

Паспорти

Снимка Архив

Полезна информация при пътуване в чужбина на непълнолетни, непридружени от родител

Дирекция „Български документи за самоличност" препоръчва при организирано пътуване на деца под 18 г. в чужбина, непридружени от родител, посоченият в декларацията за пътуване придружител да бъде упълномощаван да подписва документи за издаване на нов български документ за самоличност при възникнала необходимост.

В случай на откраднати, изгубени, повредени или унищожени български лични документи на децата, с оглед на безпрепятствено пребиваване на територията на чуждата държава и спазване разпоредбите на действащото законодателство е необходимо в нотариално заверената декларация, давана от родителите за пътуване на дете с придружител (класен ръководител, ръководител на групата, треньор и други), да се включва определена информация, посочва МВР.

Важно е в документа да присъства волеизявление за упълномощаване на придружителя да има право да подписва декларация за тези обстоятелства, на основание чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи за малолетните (приподписва такава декларация след подписването й от непълнолетните), и заявление за издаване на нов български личен документ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови