МВР с предложение полицаите да носят телескопични палки

OFFNews 18 октомври 2023 в 13:00 1078 0

телескопична палка

Снимка телескопична палка

телескопична палка

Министерството на вътрешните работи публикува проект за допълнение на Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от полицаите, който предвижда служителите на ведомството да носят телескопични палки при изпълнение на задълженията си. 

Предложението е публикувано за 30-дневно обществено обсъждане.

В мотивите си от МВР пишат, че промяната е необходима, защото към настоящия момент не съществува правна регламентация относно използването на телескопична палка от служителите на МВР като помощно средство при изпълнение на служебните им задължения.

Оттам допълват, че телескопичната палка е приета на въоръжение и се използва като помощно средство в правоохранителните органи на редица държави от Европейския съюз, а в България – в Национална служба за охрана и в служба „Военна полиция“ към Министерство на отбраната.

Приемането на проекта не изисква допълнителни средства по бюджета на МВР, тъй като необходимите пари ще бъдат дадени от утвърдения бюджет. 

Според МВР ще се повишат възможностите за въздействие чрез прилагане на несмъртоносна сила от страна на служителите на МВР при изпълнение на техните задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки