МВР проверява зам.-кмета Дончо Барбалов за пари от такса битови отпадъци

От СО отговориха: Годишните финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата, публични са

OFFNews 22 февруари 2022 в 10:41 1897 0

Снимка Архив

Икономическа полиция проверява дали има извършени неправомерни действия от зам.-кмета по финанси на Столична община Дончо Барбалов. 

В МВР са се самосезирали по медийни публикации. Обект на проверката е било твърдението, че Столичната община неправомерно е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови отпадъци (ТБО), за други дейности. 

Според изнесените данни, ежегодно в сметките на общината постъпват суми от ТБО от предходни години, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси (ЗМДТ). Според него, постъпващите средства от ТБО са целеви и като такива трябва да се разходват единствено и само за дейности, свързани с почистването. Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено конкретно запитване по казуса. 

След изискани справки от СГО и АДФИ е направен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лв. от недобори по ТБО през 2019 и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата.

Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство. 

От Столична община отговориха: 

Всички приходи от такса битови отпадъци, събирани от Столична община за съответната година, се използват за дейностите по сметосъбиране, обезвреждане на отпадъци и поддържане на чистота в териториите за обществено ползване. За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по чистота, която съдържа прогнозни разходи на база прогнозни приходи пред календарната година, за която се определя и размера на таксата

Недоборите са приходи за минали години, които не са внесени от задължените лица в периода, в който са начислени. В този случай дейностите по изпълнение на План-сметката за тези минали година са били дофинансирани с други собствени приходи на общината. Събирането на тези вземания в следващи бюджетни години възстановява изразходваните собствени средства и не би следвало да се счита целеви приход за годината, в която постъпва. Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори отново към дейности по екология и озеленяване.

Всички годишни финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или препоръки за реда на отчитане на приходите от такса битови отпадъци, респективно, за изпълнението на план-сметката за чистота. Годишните финансови отчети на София са публично достъпни на сайта на общината.

По отношение на проверка на твърдения, изнесени в онлайн медия, извършвана от ГД „Национална полиция“, Столична община е предоставила всички поискани данни и разяснения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и съдебни решения за начина на изразходване на средства от такса битови отпадъци за минали години.

За разглеждания период 1 януари 2019 г. – 31 декември 2020 г. Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови