МВР: БФС сложи заедно враждуващи агитки на мача с Хърватия

OFFNews 11 октомври 2014 в 17:01 5987 1

Снимка Булфото/Георги Палейков

Мачът България-Хърватия.

Служителите на МВР са си свършили работата по охраната на мача България-Хърватия в петък вечерта, а сблъсъците се дължат на факта, че България футболен съюз не е осигурил достатъчно стюарди и е сложил едни до други агитки, които по традиция влизат в сблъсък.

Това се казва в съобщение на МВР по повод упреците към полицията, че не са осигурили ред на стадион "Васил Левски" по време на срещата.

Заради сблъсъците по време не срещата България ще бъде глобена и вероятно следващия мач, на който сме домакини с Малта, ще бъде без публика.

"Като организатор на мероприятието, БФС е взел решение с вътрешната охрана да бъде ангажирана частна охранителна фирма, която да осигури 120 стюарди и те да осъществят пропускателния режим на входовете на стадиона, изразяващ се в проверка на зрителите за недопускане внасянето на забранени предмети и вещи, на охраната на трибуните, оградите и пистата.

Изрично е заявено от представителите на БФС желанието да на тези места да няма униформени полицаи. Служителите на МВР са дали становище, че броят на стюардите е недостатъчен, с оглед на рисковия характер на проявата. Вследствие на това БФС и охранителната фирма са ангажирали общо 200 стюарди", уточниха от МВР.

От полицията са предупредили БФС, че е лоша идея да пуснат билети за три организирани фен-клуба на български отбори в сектор „Б”, предвид факта, че те са предизвиквали инциденти и сбивания помежду си на последните два мача на националния отбор.

Ръководството на БФС не се е съобразило с препоръката и по време на мача именно тези групи са опитали саморазправа помежду си и се е наложило полицейски сили да възстановяват реда и да разделят двете агитки. 

"По същото време в сектор Г, феновете на българския и хърватския отбори опитаха да преодолеят загражденията и да се сбият. Това наложи още служители от полицейските сили извън стадиона да се намесят, за да не допуснат разрастване на инцидентите и по-сериозни последици по трибуните. След своевременната намеса на органите на реда, ситуацията на стадиона е овладяна", съобщиха още от вътрешното министерство.

Оттам напомниха, че основният ангажимент на полицията е опазване на обществения ред на територията на града, предвид струпването на множество привърженици на различни футболни клубове в много питейни заведения в столицата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови