Музеят в Белово спечели проект за проучване на археологически обект 'Орлово гнездо'

Диана Варникова 20 юли 2022 в 16:33 1340 0

Министерство на културата

Снимка Архив

Министерство на културата

Историческият музей в Белово спечели проект за целева финансова подкрепа от Министерство на културата, с която ще бъдат направени археологически проучвания на обект "Орлово гнездо".

Според местните историци мястото е богато на ранни метални изделия и други значими артефакти, които не са проучени до момента. Близостта на обекта до разнообразието от природни ресурси и суровини – качествени скални породи, находища на глини, минерални извори, е съчетана с благоприятните климатични и ландшафтни условия за развитие на смесен тип земеделско-скотовъдно стопанство.

Обектът се откроява със стратегическото разположение – на кръстопътя на основните комуникационни артерии в пресечената точка на Ихтиманска Средна гора, Рила и Родопите, разделени от пролома на Марица и долината на р. Яденица, от север, запад и юг и Горнотракийската низина на изток.

Музейните специалисти се надяват с финансовата подкрепа от Министерство на културата да бъде проучен археологическия обект, който е селище от финалната фаза на халколита, има културно-историческо значение от национален характер и да може да се събере повече информация за археологическия обект в местността „Орлово гнездо“ край Белово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!