Мтел и „Очи на четири лапи“ обучават кучета асистенти за хора с двигателни увреждания

OFFNews 21 юни 2016 в 16:18 2734 0

Снимка Mtel

Нова програма за обучение на кучета асистенти, специализирани в грижата за хора с двигателни увреждания, представиха Мтел и фондация „Очи на четири лапи“ по време на церемония за кръщаване на кучета водачи.

С този проект фондацията разширява своя обхват на дейност и вече ще може да предоставя служебни кучета и на хора с различни двигателни проблеми.

„Вярвам, че с въвеждането на тази нова програма за кучета асистенти, ще можем значително да подобрим качеството на живот на хората с двигателни проблеми. Надявам се, че по този начин можем да покажем и провокираме нов начин на мислене и да привлечем повече институционална подкрепа за развитие на програмата в бъдеще“, каза Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

Кучетата асистенти работят изключително добре в домашна обстановка, помагайки на своите стопани с ежедневните им дейности. Те изпълняват задачи като отваряне на шкафове, подаване на изпуснати на пода предмети и дори сортиране на пране.

За хората в инвалидни колички те са незаменими помощници. По новата програма вече е обучено едно куче асистент, а още две кучета в момента са в процес на обучение.

На събитието беше проведена демонстрация на първото куче асистент в България, което заедно със своя стопанин показа някои от основните дейности, с които то помага на своя притежател.

“Институционалната подкрепа е също толкова важна, колкото и финансовата. В момента по закон кучетата водачи имат свободен достъп до обществени места заедно със своите стопани, докато новите кучета асистенти нямат такъв”, заяви Албена Алексиева, председател на фондация „Очи на четири лапи“.

„Надявам се, че с помощта на Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика ще успеем да постигнем тези промени“, допълни тя.

Тази година Мтел и фондация „Очи на четири лапи“ кръстиха шест кучета водачи на слепи хора, които предстои да започнат своето обучение в единственото в България училище за кучета водачи.

Те преминават през дълъг обучителен процес. През първите десет месеца шестте кучета водачи живяха в приемни семейства, които им помогнаха да се социализират и да свикнат с градската среда, като следваха специално подготвен обучителен режим.

Сега предстоят истинските тренировки, които ще превърнат лабрадорите в служебни кучета с отговорна мисия.

След завършването на курса, дипломираните кучета водачи ще бъдат предадени на своите нови незрящи стопани срещу символичната сума от 1 лев. Цената на закупено и обучено в чужбина куче водач е над 25 000 евро.

Мтел е основен спонсор на фондация „Очи на четири лапи” от 2003 година насам и е инвестирал над 500 000 лева в инициативата - досега са обучени и предадени на новите си стопани 57 кучета водачи.

Основната дейност на „Очи на четири лапи“ е да рехабилитира и реинтегрира хора със сетивни и двигателни увреждания с помощта на служебни кучета.

Фондацията обучава кучета водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора, които също минават курс на обучение за работа и живот със служебните кучета. Неправителствената организация също обучава и инструктори и развива мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!