МРРБ отпуска още 33 млн. лв. за саниране в 19 малки общини

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2019 в 11:57 3190 0

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпуска нови 33 млн. лв. за мерки за енергийна ефективност на обществени и частни сгради в 19 малки български общини, съобщиха от ведомството.

Одобрените проекти са 32 на брой и се намират на територията на 19 български общини: Троян, Златоград, Малко Търново, Крумовград, Белоградчик, Девин, Поморие, Разлог, Свиленград, Нови пазар, Ботевград, Севлиево, Мездра, Елхово, Генерал Тошево, Пещера, Карнобат, Попово и Берковица.

Проектите включват дейности по подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища, сгради от общинската и държавната администрация, общинската образователна, социална и културна инфраструктура.

От МРРБ съобщават, че проектите са одобрени по процедура "Енергийна ефективност в периферните райони-2" по приоритетна ос 2 на европейската програма. В рамките на процедурата бяха подадени общо 52 проектни предложения, които бяха селектирани след оценка за административно съответствие и допустимост и на техническа и финансова оценка. Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ с кандидатите, чиито проектни предложения са предложени за финансиране. 

Инвестициите по ОПРР за саниране на сгради в центрове на общини в периферни райони достигат 200 млн. лв. Процедурата "Енергийна ефективност в периферните райони-2" е продължение на първата мярка за енергийна ефективност в периферни райони, по която са сключени 170 договора на обща стойност над 167 млн. лв. 

Приоритетна ос 2 на ОПРР 2014-2020 г. е предназначена да подпомогне изпълнението на мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради в малки градове - центрове на общини, които предоставят услуги на заобикалящите ги периферни райони. Целта е подобряване на енергийната ефективност на сградите в целевите територии, което пряко ще допринесе за намаляване на крайното потребление на енергия и косвено – за намаляване на емисиите на парникови газове. Крайната цел е да се подобрят показателите на сградния фонд в малките градове и съответно да се повиши качество на въздуха и условията за живот в тях.

Решенията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и за отказ от предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са публикувани в сайта на МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови