Мръсният въздух ни разболява 2,5 години по-рано, според евродоклад

София не взима мерки срещу замърсяването от домакинствата

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2018 в 16:07 4696 0

Българите дишат най-мръсния въздух в Европа. Това е причината да сме 2,5 г. по-малко в добро здраве през живота си. 

София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление. Изработеният от общината план за качеството на въздуха не съдържа никакви мерки за превенция на замърсяването от домакинствата, посочва доклад на Европейската сметна палата, цитиран от БТА. 

Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт. Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата. 

В него се отбелязва, че столицата не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения. Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди това тя е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко.

България пък заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух. 
Страната ни определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха битовото отопление и транспорта. За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58 на сто - от 120 милиона евро за 2007-2013 г., на 50 милиона евро за 2014-2020 г., показват данните. 

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови