''Морето не се вижда от гащи и чорапи'': Над 300 са незаконните обекти в Златни пясъци

OFFNews 16 март 2023 в 09:11 4308 1

Незаконни сергии в ''Златни пясъци''

Снимка Община Варна

Незаконни сергии в ''Златни пясъци''

Над 300 са незаконните обекти в курорта "Златни пясъци", установяват при проверки през 2020 и 2021 г. инспектори от Община Варна. Павилионите и сергиите са поставяни без съгласуване с главния архитект на общината, предаде БНТ.

Обектите за 308, от които 276 са на "Златни пясъци" АД, а другите са на частни терени. Голяма част от тях представляват множество по-малки, уточни кметът на Варна Иван Портних. По думите му става дума за стотици обекти от всякакво естество:

"276 от тях са плащали наеми на "Златни пясъци" АД, а другите са на по-малки собственици в комплекса. Всъщност проблемът е, че освен презастрояването в "Златни пясъци", допуснато преди години и сега трудно поправимо, всъщност курортът е превзет от бараки и това е от десетилетия. За съжаление тези бараки са в изключително неугледен вид, поставени безразборно по начин, по който всъщност те закриват гледката към морето - затова и варненци не ходят на "Златни пясъци".

Портних обяви, че "Златни пясъци" не прилича вече на курорт и че "основна заслуга за това имат тези бараки". Той обясни, че те са се разполагали назад през годините със схема, която първо се утвърждава от министъра на туризма, след което разрешителните се издават от главния архитект на Община Варна.

Кметът на Варна подчерта, че казусът е юридически и затова ще има много интерпретации. Той обясни, че схемата за този петгодишен период е изтекла преди 2 години и че тогава той категорично се е поставил на продължаването на този порочен модел.

"Вчера тук бяха представители на браншовите организации, включително на тези от "Златни пясъци", и всички са категорично против, защото това е наистина недопустимо - морето не се вижда от гащи и чорапи. Тогава още казахме, че няма да подновим тези разрешителни. Сезирахме Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) с набор от писма. Те и до ден днешен нямат разрешително тези обекти, защото не сме ги разписали. За съжаление обаче - 2 години реакция няма", заяви Иван Портних.

Той призова министъра на туризма Илин Димитров (ПП) да вземе отношение по казуса, за да може курортният комплекс да посрещне сезона не като битак, а като курорт с национално значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика