МОН: Всички учители с маски в час!

Целият персонал в училищата да се тества веднъж седмично, при 10% заболеваемост да се учи онлайн - препоръчва образователното министерство в писмо

Александра Маркарян Последна промяна на 01 октомври 2021 в 13:10 5071 0

Снимка Александра Маркарян

проф. Николай Денков, служебен министър на образованието

Всички учители да носят маски в час, независимо дали между тях и учениците има дистанция от поне метър и половина.

Това препоръчва Министерството на образованието и науката в писмо до регионалните си управления на образованието.

Досегашните насоки на МОН даваха свободата на учителите да не носят маски в час, ако са на разстояние от поне метър и половина от учениците.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеваемост от COVID-19 в страната, обясняват от пресцентъра на министерството.

Общо 482 паралелки са под карантина към днешна дата.

1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.

МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови