МОН въвежда дистанционно обучение по български за сънародниците в чужбина

OFFNews 26 юли 2017 в 13:55 3487 1

Дистанционно обучение по български език в чужбина ще въведе МОН за сънародниците ни там, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която празнува 10-годишен юбилей.

„Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Склонността към пътуване няма да намалява. Все повече хора ще искат да се върнат в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката“, посочи министърът.

За неделните училища вече са адаптирани програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ „Св. Климент Охридски“. Предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина. 

Министърът подкрепи усилията за признаване на родния език като матуритетен, особено в страните с големи диаспори. Той посочи, че започналата през 2008 г. политика на подкрепа на неделните училища от държавните институции трябва да продължи с увеличаване на бюджета и финансирането всяка година. 

От есента ще отворят врати 44 нови съботно-неделни училища зад граница. Така в 40 държави 13 334 деца ще учат български език, посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

26.07 2017 в 14:45

Нека да позная: няма да се използва готова платформа, а ще има поръчка. Нея ще я спечели фирма без опит, но за поне 100-тина хиледарки. В срок няма да има нищо дори близко до използваем уебсайт, но парите ще са усвоени. Защото общо взето, само при такива условия правителството се сеща, че има българи в чужбина.
 
X

Подкастът на OFFNews