МОН слага край на шиенето с канап на хартиените дневници в училище

Александра Маркарян 09 август 2019 в 12:43 35459 1

МОН слага край на шиенето с канап на хартиените книги и дневници в системата на образованието.

Досегашното изискване за прошнуроването* им да отпадне от Наредба 8 от 2016 г. за информацията и документацията за системата на предучилищното и училищното образование, предвижда проект за нейно изменение, чието гласуване предстои в Министерския съвет.

В момента всички детски градини, училища, интернати, центрове за специална образователна подкрепа са длъжни да прошнуроват 28 вида книги и дневници.

Дългият списък включва: книга за решенията на педагогическия съвет и протоколи от заседанията; книга за регистриране заповедите на директора и оригиналните заповеди за дейността и по трудовите правоотношения; книга за контролната дейност на директора (заместник-директора) и констативни протоколи от направените проверки; книга за регистриране на проверките на контролните органи на МОН; дневници за входяща и изходяща кореспонденция; книга за регистриране на даренията и класьор със свидетелства за даренията; летописна книга; книга за движението на учениците от социално-педагогическите интернати и от възпитателните училища интернати - в социално-педагогическите интернати; книга за резултатите от изпитите на учениците/лично образователно дело; книга за подлежащите на задължително обучение до 16 г./лично образователно дело; дневници - на подготвителните групи в детските градини или училищата, за I-III клас, за IV клас, за V-XII клас, за дейности за подкрепа за личностно развитие; протоколи за допускане до изпити и за провеждане на изпити; регистрационна книга за издадените документи за завършена степен на образование и за придобита професионална квалификация и тази за дубликатите им; регистрационна книга за издадените удостоверения и тази за дубликатите им.

Прошнуроването сега се изисква, за да може хартиените дневници и книги да се съхранят в архива максимално дълго, без например от тях да изчезнат листове. Част от изредената по-горе документация трябва да бъде съхранявана от училищата в продължение на 5, 20 или 50 години.

Отпадането на прошнуроването ще бъде съпътствано от друга промяна, заложена в наредбата - електронните дневници да могат да се съхраняват като PDF файлове, подписани с електронен подпис от директора.

Целта на промените е намаляване на административната тежест, а очакваните резултати - по-добра оперативност и оптимизация на работата с информацията и документите в системата на предучилищното и училищното образование, пишат от образователното министерство.

* Прошнуровам - прошивам, подшивам с шнур или канап канцеларски книги, кочани с разписки и др. документи, за да не се откъсват от тях отделни страници (изт.: Речник на българския език на Института за български език при БАН)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

10.08 2019 в 01:37

Е сега прокопсахме. Щом ги няма злобните канапчета с восъчни печати - значи всяко недоучило пловдивското келнерско училище хакерче, ще решава животът ни.