МОН подари на университетите софтуер за ловене на плагиати

OFFNews 23 март 2023 в 16:03 2155 0

Цитиране или кражба? Нов софтуер може би ще разубеди преподаватели да се опрат на второто, за да станат доктори, доценти, професори.

Снимка https://www.grammarly.com/

Цитиране или кражба? Нов софтуер може би ще разубеди преподаватели да се опрат на второто, за да станат доктори, доценти, професори.

Министерството на образованието и науката подари на университетите и научните организации софтуер срещу плагиатството.

Той разполага с база данни от над 35 милиона научни източници и при анализ на дадена писмена работа той я сравнява с всички тях и генерира доклад за открити сходства и заемки.

Това стана ясно по време на информационна среща в Минно-геоложкия университет между представители на висшите училища, експерти от Министерството на образованието и науката и фирмата, разработила системата.

"Надявам се, че чрез тази система ще можем да достигнем онези високи стандарти на академична етика, към които всички ние - учените се стремим“, подчерта заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова при откриването на срещата.

„Всеки от нас знае колко труд е вложил в едно научно изследване, в публикуването на една научна статия, книга или друг продукт на своя труд. И когато види своя труд, използван неправомерно, усещането е изключително неприятно. Идеята е да ограничим това“, допълни проф. Чавдарова.

Заместник-министърът на образованието и науката припомни, че единната система срещу плагиатство в България е въведена миналата година. Софтуерът е закупен от МОН и предоставен безплатно на всички висши училища, научни организации и институции, които искат да го ползват.

Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?