МОН: Обмисляме варианти за обединяване, но не и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16

Александра Маркарян 03 февруари 2022 в 18:37 3136 0

Акад. Николай Денков

Снимка Архив

Акад. Николай Денков

"Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование и с цел повишаване на качеството.

Обсъжданите варианти нямат нищо общо с тиражираната в медиите информация за създаване на мегаструктури и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16.

Официалната позиция на МОН ще бъде представена пред Съвета на ректорите на 22 февруари т.г."

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16 (обновена)

Това пишат от пресцентъра на МОН в отговор на изнесената пред OFFNews информация за намерението на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков преструктуриране в системата на висшето ни образование. Проект на този етап няма. Ректори са били викани на разговори с министър Денков. Той е представил плана си и пред депутати от коалицията в Комисията по образование в Народното събрание миналата седмица.

Първи коментари на ректорите за сливането на университетите

За намеренията на управленския екип в МОН потвърдиха ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, който е член на Управителния съвет на Съвета на ректорите. Информацията за тях е достигнала и до бившия министър на образованието Красимир Вълчев, които я коментираха пред OFFNews.

Красимир Вълчев: Правилната формула е алианси на университети, а не заличаването им

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови