МОН намалява приема на студенти в университетите

Нулев прием или по-малко бройки за икономика и администрация, повече места за педагози, ИТ и медицински специалисти предвижда проектът учебната 2019/2020 г.

OFFNews Последна промяна на 22 март 2019 в 18:54 4825 0

Красимир Вълчев

Снимка МОН

Красимир Вълчев

Местата за студенти първокурсници в някои специалности ще бъдат намалени тази година. Става въпрос за тези със свръх предлагане - например "Администрация и управление" и "Икономика", обяви министърът на образованието Красимир Вълчев днес. За сметка на това, повече ще са бройките за обучение в професии с настоящ или очакван недостиг - например учители. Увеличават се местата в направленията „Информатика и компютърни науки“, „Хранителни технологии“, „Ветеринарна медицина“, „Математика“, "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Медицина".

Планираните места по държавна поръчка в 37-те държавни ВУЗ през учебната 2019/2020 г. са 43 276 (за бакалаври, магистри и магистърска степен след бакалавърска), от които 36 984 - след средно образование. Местата за докторанти са 2 249.

Индикативният размер на необходимите средства за издръжка но обучението на студентите и докторантите за първи курс на обучение през учебната 2019-2020 година е в размер на 110,9 млн. лв.

Бройките за студенти са с 2 500 по-малко от миналата година.

Очаква се да бъдат запълнени около 37 хил. от субсидираните от държавата места за първокурсници, прогнозират от Министерството на образованието. Според тях в частните висши училища ще влязат приблизително 8 200 студенти.

Нулев прием

В 10 университета ще бъде обявен нулев прием по някои специалности - основно нетрадиционни за съответното висше училище, с по-малко студенти, с ниска оценка за качеството на обучение, напр. "Икономика" в Аграрния университет в Пловдив; "Туризъм", "Политически науки" и "Национална сигурност" във Великотърновския; "Администрация и управление" и "Туризъм" в Лесотехническия; "Икономика" в Шуменския и Университетът по хранителни технологии в Пловдив; "Национална сигурност" в Шумен, Велико Търново и Русе; "Обществено здраве" в Софийския университет.

Нулевият прием е в сила за 16 направления през последните 2 учебни години.

Готови са промени в закона, които ще позволят студентите в специалности от направления с очакван недостиг да не плащат такси. Такива са "Математика", "Химични технологии", "Материали и материалознание", "Педагогика на обучението по…", "Религия и теология", "Енергетика", "Физически науки" и "Химически науки".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !