МОН наказва шеф на център заради експерт в конфликт на интереси

Александра Маркарян 05 юли 2016 в 14:46 7821 1

МОН ще накаже дисциплинарно директорката на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование Неда Кристанова заради експертка била в конфликт на интереси във връзка с приема на ученици след VII клас в гимназиите.

Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева на пресконференция днес.

Именно в Центъра се организира разработването на изпитните материали за външните оценявания, включително след VII клас.

Става въпрос за главния експерт по математика Мадлен Христова, която е преподавала в школа по математика на ученици в 125 СОУ в София. Христова е била и класен ръководител на седмокласници в същото училище през втория срок. Това не е било планирано, била е по заместване, обясни министър Кунева, но констатира, че конфликтът на интереси е бил налице.

Експертката е уведомила ръководството на Центъра чак един месец по-късно, но е заявила, че ще преподава на петокласници, а не на седмокласници.

След избухналия скандал Христова е напуснала и Центъра, и училището.

Все още не е определено какво ще бъде дисциплинарното наказание, което ще понесе директорът Неда Кристанова.

Проверката започна по сигнал, огласен от проф. Сава Гроздев.

Според сигнала Христова, която е участвала в изготвянето на теста за изпита по математика, е учителка в 125 СОУ и е класен ръководител на седмокласници. 10 от тях получили шестици на изпита, който е и вход за езиковите и математическите гимназии.

"От 17 души в нейния клас има 10 шестици по математика. Не е възможно да има такава статистика – от 17 души 10 пълни шестици. При това в това училище има една или две двойки. Абсолютно има теч. Тези хора водят частни уроци, курсове водят. Това е абсолютен конфликт на интереси", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови