МОН дава втори шанс на седмокласниците: ще има допълнителна сесия за изпитите за гимназиите

Те да се явяват наесен и да се класират отделно там, където им стига балът, извън бройките по план-приема - обмислят в образователното министерство

Александра Маркарян 27 юли 2023 в 16:11 4664 0

Министърът на образованието проф. Галин Цоков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Министърът на образованието проф. Галин Цоков

Министерството на образованието и науката планира да даде втори шанс на седмокласниците, които не са успели да се явят на изпитите за гимназиите по наистина основателни причини - били са в болница, преживели са трагедия и др. Те ще могат да се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика през есента и ако успехът им позволява това, да се класират в гимназиите, за които кандидатстват.

Новината обяви министърът на образованието и науката днес на семинар за журналисти в Старосел.

В края на миналата седмица разказахме един от многото случаи на деца, които поради независещи от тях обстоятелства, не са успели да се явят. Евелина Първова от София е приета по спешност в болница "Пирогов" за коремна операция, по време на изпита по математка е в реанимацията на болницата, получава служебните нула точки на съответното НВО и класирането ѝ се проваля.

Една спешна операция и завинаги провалено класиране: защо МОН не осигурява втора дата за изпитите за гимназиите

Случаят на Евелина не е единствен, не е изолиран. Има много други деца, чието бъдеще е "пренасочено" от желаното училище към, да кажем, не толкова желано поради внезапно възникнал проблем, осуетил кандидатстването или доброто представяне. През годините обаче образователното министерство е подминавало проблема с обяснението, че не може да се дадат алтернативни дати, защото трябва да осигури равнопоставеност на всички ученици, тоест те да бъдат поставени при едни и същи условия на изпита и да бъдат изпитани на един и същи материал.

Днес министърът казва, че влизайки в министерството, се е сблъскал с пробема "изпити след седми клас" като с "експресен влак".

"Този изпит не търси само външна оценка на постигнатата от учениците компетентност, той на практика изпълнява функцията на приемен изпит в желаните от децата и техните семейства гимназии. В този смисъл, този изпит е натоварен с много очаквания, с много усилия, положени може би през не само една учебна година, за да се представят (седмокласниците) най-добре и да бъда приети в най-добрите училища", констатира проф. Цоков.

Признавайки проблема, той увери, че се търси решение за децата, които "не по свое желание, а поради някакво обстоятелство - разболеят се, случи се нещо в семейството, получат психологически срив, не могат да се представят най-добре или не могат изобщо да положат съответните изпити".

Министърът призна, че не е справедливо неявилите се по такива причини да получават "служебни нули като резултат" от съответния изпит.

"Не само, че не е справедливо, а ограничава достъпа на тези ученици до качествено образование. В този смисъл, работим през последните дни с моя екип, така че децата, които са били болни, в болница и са имали много сериозна причина, свързана с болест или трагедия в семейството, за да можем да намерим верния начин тези деца да получат втори шанс и да покажат най-доброто от себе си."

Обмисляме такава дата за изпити след 7. клас за НВО. Вариантът, който екипът в МОН е склонен да избере - по думите на министър Цоков - е тези ученици да имат възможността да се явят наесен на НВО по български език и литература и математика. С резултатите си те ще могат да се класират според желанията си в училището, за което балът им стига (ще се взема предвид балът на класираните в през юни същата година). Те ще се класират допълнително, извън бройките за план-приема, така че да не се наруши вече извършеното класиране за останалите приети и записани деца.

Тези деца не са много, те са единици - каза министърът.

Според него намисленото е "доста сложен процес", който още се обсъжда в МОН, "и затова не мога да го обявя като решение, но и вчера с омбудсмана говорихме, че това е възможност, която ще даде справедливост и по-голям шанс на децата, които през последните години са били ощетявани".

Видими критерии

Министър Цоков даде заявка и за друга планирана промяна: критериите за оценяването на есетата и преразказите от матурите и изпитите след 7. клас да станат по-ясни за учениците и родителите, така че те да са уверени, че оценката е обективна, ясна, а не "плува в мъгла", както сега се случва.

Поправка на матурите

Третата промяна, която ще подкрепим - каза министърът - е възможността за поправителни матури. Зрелостниците, които не са доволни от оценките си, а искат да кандидатстват с матура в университет, ще могат да се явят през следващата учебна година, през август-септември, на поправка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки