Моля, спрете да подавате уведомления за липса на промяна в условията на труд, зове ГИТ рабодотателите

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2018 в 12:48 3242 1

Все още има работодатели, които подават уведомления за липса на промяна в условията на труд, подлежащи на деклариране, въпреки че този ангажимент отпадна за тях от 1 януари 2018 година. Затова изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" днес разпространи съобщение до медиите, с което да напомни новите правила на работодателите.

Не се подават уведомления за неподаване на годишна декларация по член 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, когато няма промени в подлежащите на деклариране обстоятелства, пишат от ГИТ.

Чл. 15 гласи: "Лицата по чл. 14, ал. 1 (юридическите и физическите лица, които наемат работещи или ползват работещи, предоставени им от предприятие за временна работа, както и лицата, които за своя сметка работят сами или в съдружие с други) с изключение на тези, които за своя сметка работят сами, подават годишна декларация в териториалната дирекция "Инспекция по труда" по адреса на регистрация на предприятието в срок до 30 април на следващата година".

Изменение, обнародвано на 5 декември 2017 г., в бр. 97 на Държавен вестник, гласи: "Когато няма промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, не се подава годишна декларация".

Отпадането на това задължение бе част от изпълнението на програмата на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, напомня ГИТ.

От началото на годината е заличена и административната услуга на ИА ГИТ за подаване на уведомленията, поради което подадените такива от началото на годината ще бъдат приемани само за сведение.

Остава задължението да бъдат подавани декларации от новосъздадени предприятия, както и от предприятия, при които към 31 декември на предходната година има промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране. Декларациите се подават в териториалната дирекция "Инспекция по труда" по адреса на регистрация на предприятието до 30 април.

На сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, в рубриката „Административно обслужване“ са публикувани подробни указания относно попълването и подаването на декларацията, включително и по електронен път. За улеснение на потребителите е публикувано и видео за конфигуриране на Java за работа в портала за електронни административни услуги на ИА ГИТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Deyana Ilieva

31.01 2018 в 19:13

Да, пише, че не се подава декларация, не пише, че не се подава уведомление :)
Но пък пише, че в отделна наредба този въпрс ще се определи по-подробно, така да се каже, и никой и до момента не е пипнал въпросната наредба:

Наредба № 3 от 23 февруари 2010 г. за формата, съдържанието, реда и начина за подаване и съхраняване на декларацията по чл. 15, ал. 1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд

В тази наредба все още пише, че:

чл. 3 (2) Когато няма промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, лицата по чл. 2 уведомяват писмено териториалната дирекция "Инспекция по труда" в срока по ал. 1.

Там си има още и образец на уведомлението в Приложение № 2 към чл. 4, ал.2, в който пише, че Уведомлението по чл. 3, ал. 2 се подава на хартиен носител или по електронен път по образец съгласно приложение № 2."

Да видим сега юристите какво ще кажат по въпроса - трябва ли да подава уведомление или не трябва.