Мобилните оператори ще дават до часове информация за изчезнал в планината

OFFNews 24 ноември 2016 в 11:43 5723 3

Мобилните оператори ще могат да дават данни за изгубен в планината човек до 2 часа след подаването на сигнала за него. Сега операторите имат право да реагират само при тежки престъпления, като установят клетката, в която се намира даден мобилен телефон. 

Това обяви в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който уточни, че това ще стане чрез законодателна промяна. Цветанов каза, че текстът е приет на вътрешна комисия и е подкрепен от всички парламентарни групи, а другата седмица влиза за обсъждане в зала.

„Предвиждаме в законопроекта до 2 часа при подаване на сигнал от ПСС или бедстващо лице да може ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направи съответната процедура и да ни предоставят информация, която да бъде предоставена веднага и на ПСС. Ще ограничим възможността да се ползва човешки ресурс на хора, които нямат тази подготовка за работа в лоши метеорологични условия в планината. Искаме да ангажираме максимално експертизата и подготовката, която имат планинските спасители“, обясни Цветан Цветанов.

Промяната беше предизвикана от смъртта на програмиста Мирослав Късовски, който загина преди месец в планината. След трагичния инцидент приятели на Мирослав и представители на Планинската спасителна служба успяха да се срещнат с депутати, да им разкажат какви трудности са срещнали при издирването и защо, както и да предложат законодателни промени.

Мирослав Късовски изчезна на 26 октомври 2016 г. Информацията от мобилните оператори беше предоставена на спасителите едва на 31 октомври 2016 г. и то след намеса на медиите и в момент, когато Бойко Борисов даде разрешение да се намеси армията в издирването.

От името на всички планински спасители Емил Нешев от Планинската спасителна служба благодари на всички, които са взели участие в бързите действия за внесените промени и подчерта, че това е крачка напред за планинските спасители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови