Quantcast

МО: Няма искане от САЩ за разполагане на танкове в България

ОFFNews Последна промяна на 26 ноември 2014 в 19:54 1492 6

Министерство на отбраната

"Няма официално постъпило запитване към нашата страна за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Съобщението на министерството е по повод изявлението на командващия на въоръжените сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжи, който обяви по-рано днес, че американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни - членки на НАТО, включително в страни от Източна Европа за участие във военни учения.

От МО подчертават, че Ходжи визира цялостната концепцията на САЩ за по-интензивно военно сътрудничество между страните членки на НАТО.

Според подписаното между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни военни подготовки и учения. Целта е да се повиши съвместимостта на въоръжените сили на двете страни, посочиха от министерството.

През последните четири години се наблюдава увеличаване на годишна база на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членки на НАТО и страни-партньорки, допълват от ведомството.

В изпълнение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през следващата година предстои на територията на България да се проведат около 23 съвместни подготовки и учения с участието на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Целта е да се повишава физическата подготовка на въоръжените ни сили за изпълнение на задачи в съвместни операции. Част от тези съвместни подготовки са в контекста на провеждащото се в момента на територията на Полша учение „Атлантическа решителност“, уточниха от военното министерство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2014 в 14:14

Бе, "даваха ни". Даваха ни планини от оръжие безплатно. В такъв смисъл не ни даваха, ами честно ни помогнаха да си направим отлична армия. По него време на Балканите имаше една армия, и една авиация - нашите. Сега имаме по-нищо, и от след Ньойския договор.

27.11 2014 в 09:41

Това е разликата Руснаците ни даваха да имаме армия а американците предпочитат да ни охраняват като стадо овце!

27.11 2014 в 02:57

Турчето, ше ме прощаваш, ама вие там турция не бяхте ли в Азия?
А да си чел историята на използването на танкове в населените места и столиците в турция, при последните пет военни преврата?
То, хубаво сте назначили нови тролчета, ма те по-неграмотни и от предишните бе ... Американското посолство ще ви резне и фалшивите баксчета.
Ебати. Тролове - бездарници:))

26.11 2014 в 22:27

spirtit:

Аха яасно. Понеже Вие в Рашката с танкове се оправяте с протестиащите както в собственната така и в съседни държави та смятате, че и ние така правим.
За Ваше сведение това сие е азиатски патент. Справка - Русия, Китай за Северна Корея няма какаво да говорим след като любимият Ви вожд се прова да се сдушва с тяхния.


26.11 2014 в 21:01

Абе, тези танкове ще ви трябват за ФЪргюсън,Мисури.,

26.11 2014 в 20:54

Всъщност една жена каза, че един американски генерал казал, че можело да помислят по този въпрос. Останалото са национални особености на българските медии и техния конструктивен диалог с руската пета колона т.е. до голяма степен със себе си.