Много неизвестни за проекта за разширяване на Делфинариума във Варна

Таня Николова 13 декември 2022 в 08:55 1993 0

Делфинариум

Снимка БГНЕС

Самият проект за разширение предвижда ново, по-голямо съоръжение с външен басейн, както и център за пострадали животни.

Проектът за разширение на Делфинариума във Варна, за който се говори от няколко години, няма предвидено място за отделен паркинг. Въпреки че разширението е свързано със създаването на по-добра среда за живота на делфините там, както и допълнителен комфорт на посетителите, достъпът до съоръжението ще бъде както досега – автобусите с туристи ще спират по булеварда, който е част от пътя за курортните комплекси, или на паркинг в близкия квартал „Чайка“.

Макар и не в историческото ядро на Морската градина във Варна, делфинариумът е разположен в нея още от соцвреме, и от години срещу това възразяват граждани и НПО. Казусът е част от най-горещата обществена тема в града – застрояването на парка и появата на все повече сгради, и орязването на зелените площи във Варна.

Самият проект за разширение предвижда ново, по-голямо съоръжение с външен басейн, както и център за пострадали животни. След изграждането на новата част, в нея ще бъдат преместени делфините, ангажирани с шоуто. Старият басейн, от който преди време започна да се рони част от облицовката, също ще продължи да функционира. В него ще бъдат отделени тюлените. Предвижда се да има аквариум, да се правят образователни инициативи за деца, както и терапии за деца и хора с увреждания, каза при представянето управителят на делфинариума Ивелин Симеонов. По думите му, няма как нито делфинариумът да бъде преместен другаде, нито строителството ще навреди на средата в парка – нещо, с което не са съгласни мнозинството граждани.

Според разчетите, не се предвижда особено увеличение на притока посетители, най-много с 10-20 процента, каза Симеонов.

Очакват се множество обжалвания от неправителствени организации, обобщи главният архитект на Варна Виктор Бузев, който иначе подкрепя инициативата за разширение, но след преработване на проекта. В подкрепа на идеята се обявяват от местната РИОСВ, туристическия бранш и партийни представители.
В годините назад няколко подписки, вкл. глобални, се обявяваха за затварянето на съоръжението и освобождаването на делфините. Те са от вида бутилконоси и се срещат и в Черно море, но според треньорите им не са пригодени за живот в открити води и не биха имали шанс да оцелеят.

Понастоящем в Европа има над 20 действащи делфинариума, в света са 110.

Предложението за обединяване на терените на инвеститора (863 кв.м и 2700 кв.м – един от тях продаден от областната управа преди няколко години), вече е внесено за съгласуване във варненската община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!