"Младост за България": Оставката на кмета Авджиева е прибързана

OFFNews 19 август 2016 в 09:47 5494 2

Оставката на кмета на ж.к. "Младост" Цвета Авджиева е прибързана и не на място. Това се казва в отворено писмо на гражданското сдружение "Младост за България" до Столичния общински съвет по повод оставката на кметицата заради случая със застрояването на детска площадка. 

Според сдружението проблемите с презастрояването на София е системен и в него стоят поредица от грешни решения. Те посочват, че става въпрос за законови поправки, които са позволили реституиране на терени на "неочаквани места". От сдружението на помнят, че районните кметове разрешават или забраняват строителството на сгради, което преди това е съгласувано с ПУП-ове, одобрени от СОС.

Това е поредното писмо в защита на кметицата. Преди това подкрепата си изразиха от Национална асоциация "Българско Черноморие" и известни личности от столичния район.

Ето и пълния текст на писмото: 

ОТВОРЕНО ПИСМО
от името на гражданско сдружение „Младост за България“
към Столичен Общински Съвет
Уважаеми Дами и Господа,

Със настоящото се обръщаме към вас със следното становище относно исканата оставка на д-р Цвета Авджиева -кмет на район Младост.

Ние от сдружението искаме да ви обърнем внимание на факта, че проблема със презастрояването на Столицата не е от вчера и няма да бъде лесно решен, защото в основата му стоят редица ненавременни и меко казано грешни решения в развитието на урбанизацията на града, започвайки от няколкото закона за реституция в реални граници и неколкократните им поправки , които позволиха реституирането на терени на неочаквани места , а именно детски площадки и зелени площи. Впоследствие след приемането на Закона за устройство на територията и последвалите го с голямо закъснение квартални ПУП-ове на Столицата, при който не бе открит или решен начин за обезмездяването на въпросната частна собственост, вследствие на което въпросните конфликти не бяха решени. Сами знаете ,че не е от компетенцията и правомощията на районните кметове да разрешават или забраняват строителството на сгради отговарящи на изискването на закона. Още повече ,че въпросните сгради се строят в условията на гласувани ПУП-ове одобрени от Столичният Общинския съвет след съответните обсъждания и съобразени с буквата на закона ,а имено ЗУТ. В това естество искаме да напомним, че районите архитекти не са на пряко подчинение на кметовете по райони и се назначават и са подчинени на Направление „Архитектура и градоустройство“ .

Считаме, че исканата оставка на кмета на район Младост е прибързана и не на място и е в следствие на натиска на откровени популисти които трупат предизборен точков актив на гърба на гражданите на столицата, за който ни е интересно след като са били в общинския съвет при приемането на ПУП-а на район Младост с решение на СОС 551/29.07.2009г. и след като толкова ратуват сега и се опитват да яхват справедливото недоволство на хората, къде бяха при приемането му.

Още повече, че д-р Авджиева е първия кмет, който действително ратува и дава душа и сърце за жителите на района.
При нейното кметуване администрацията в района значително подобри работата си, община Младост се сдоби с нейна и ваша помощ със значителни придобивки, които не е необходимо да изброяваме.

Останаха и наболелите въпроси които трябва да се решават, а именно проблема с паркирането в общината, реновирането на детските площадки които са десетки на брой и не са виждали ремонти от 25г., а също така и провеждането на ПУП-а с развитието на предвидените в него паркове, от които общината и децата в нея спешно се нуждаят.

Тъй считаме, че исканата оставка на нашия кмет е ненавременна и алогична, като проблемите в общината са не заради нея, а напротив, тя и екипът и се опитват всячески да ги решат. Смятаме, че отсраняването на нея и нейният екип ще доведе до значително забавяне решението на проблемите на Район Младост.

Все пак считаме ,че казуса не е само в община Младост, а и в много други райони на столицата,поради което оставяме с неприятното усещане ,че в лицето на д-р Авджиева се търси изкупителна жертва.

Вместо това трябва всички да запретнем ръкави и да направим нашия град едно по-добро място за живеене.

С уважение и искрени почитания:
От името на Гражданско Сдружение „Младост за България“.
Управителния съвет:
Д. Савов, Б. Калейчев и М. Албов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

1

ovgun

20.08 2016 в 21:51

Тези хора определено не живеят в Младост. Освен една църква с дарения от фирми, метрото и преасфалтиран булевард, за което тя въобще едва ли има някакъв принос, аз друго през последните 6-7 години не съм забелязал. А да, има разни събития на които се е снимала във ФБ страницата си. И да ви кажа в Булгаристан в днешно време по-добре да се остави наследеното от преди, че каквото и облагородяване ако евентуално се случи, ще ни излезе през носа от презастрояване.