Младост пак на протест, иска Центърът по наркомании да се премести на 4-ти километър

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2019 в 15:04 1530 1

Жителите на столичния квартал „Младост" излизат на нов протест срещу открития тихомълком Център по наркомании. Събирането на гражданите, които обявиха, че няма да се откажат докато не се осъществи преместването, ще бъде тази вечер от 19:00 часа. 

На първия протест хората заявиха, че са възмутени от тайното откриване на центъра, между три детски градини и две училища. Казаха, че не ги удовлетворяват мерки на парче, като затварянето на вратата откъм бл. 18, който е на крачки от входа. Това бе спешна мярка на Министерство на здравеопазването, в отговор на създалото се напрежение.

От там съобщиха, че са осигурили жива охрана и видеонаблюдение на центъра, но според хората от околните блокове, камерите трябва да следят улиците, за да осигуряват спокойствие. Граждани съобщиха, че през последните няколко дни са изпочупени коли и от тях са взети касетофон, акумулатор, кутии цигари.

Сред събралите се хора нямаше представители на властта, но бяха общинският съветник Войслав Тодоров и главният архитект на „Младост" Стефан Стефанов, който пръв алармира за създалия се проблем.

"Трябва да се организират обществени обсъждания за неща, които са значими за гражданите в района и биха довели до промяна в начина им на живот", заяви арх. Стефан Стефанов. Той допълни, че наркозависимите не трябва да се отритват от обществото и трябва да бъдат лекувани.

Войслав Тодоров припомни възможностите за провеждане на референдуми, но в случая посочи, че е нужно по-бързо решение. Арх Стефан Стефанов е кандидат за кмет на "Младост", а Тодоров за общински съветник, но и двамата бяха категорични, че са на протеста в качеството си на граждани.

Протестиращите граждани излязоха с конкретно предложение - центърът да бъде преместен на 4-ти километър в МБАЛНП "Св. Наум", която е далече от детски градини и училища, а мястото е обособено. 

На вчерашния протест жители на квартала казаха, че са разговаряли с младежи, които се лекуват в метадоновата програма. Те също били против преместването на центъра в „Младост", тъй като мястото е далече от центъра и наблизо няма метростанция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

1

Стефан

02.10 2019 в 17:25

Имам два тъпи въпроса.
Може ли някак да се забрани лекуването на наркомани с адресна регистрация в Младост?
И откога спалните комплекси имат право да решават кого и от какво да лекуват окръжните болници? На основата на какво вземат решение за отказ от лечение на болни хора?