Младен Маринов: Обстановката в Турция не е спокойна

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2020 в 19:59 4383 1

"Обстановката в Турция не е спокойна", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е на граничния пункт "Капитан Андреево". 

Допълнителни полицейски сили на жандармерията са разположени по границата с Турция, където ситуацията е тревожна и има засилено движение на мигранти в към България и Гърция. Към момента, към нашата граница с изключение на единични случаи, няма опити за преминаване и няма допуснати нарушения. Междувременно продължаваме да сме в непрекъснат контакт с турските колеги, заяви Младен Маринов.

„Премиерът Борисов проведе разговор с президента на Турция и го информира, че следим с тревога ситуацията в Сирия. Премиерът изрази подкрепа за Турция като страна на първа линия на мигрантските потоци, изключително потърпевша от войната в Сирия и принудена да се справя с големи мигрантски потоци като изрази позиция, че ще настоява Турция да бъде подкрепена и да не бъде оставена сама да се справя с критичната ситуация“.

Според анализа на обстановката, в момента проблем има на гръцката граница, като колегите полагат усилия да не допуснат незаконно преминаване. Подсилена е охраната и на границата с Гърция. Полицейските сили вече са разположени по план, във връзка сме с министър Каракачанов за евентуално използване на армията, но към момента това не се налага. Имаме готовност, приведени в действие са плановете за реакция в подобна ситуация. Осъществихме среща и с турските колеги и изразихме отново позицията, че споразумението ЕС - Турция трябва да продължи да се изпълнява. Трябва да направим всичко възможно Турция да се справи с мигрантския проблем, да поддържаме добри междусъседски отношения и да дадем подкрепа, докато се намери мирно решение за конфликта в Сирия, което може да стане единствено със средствата на дипломацията, категоричен бе министър Маринов.

Като цяло задържаните за незаконно преминаване на границата са по-малко, опитите са единични, но имаме разчети и следим внимателно обстановката. Имаме готовност да реагираме при засилен натиск, заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков съобщи, че през изтеклото денонощие е имало опит за преминаване на границата извън зоната на ГКПП, но е предотвратен навреме. Взимаме мерки и засилихме контрола включително и на влизащите автобуси, за да предотвратим и малкото опити за незаконно преминаване, които евентуално биха били предприети посредством МПС, заяви Кичиков.

В отговор на журналистически въпрос министър Маринов изрази позиция, че заплахата, свързана с коронавруса е сериозна, но е излишно нагнетяването на напрежение и всяването на паника, които предизвикват негативни реакции сред обществото, презапасяване със стоки и храни. Не трябва да се подценява ситуацията, но не трябва да допускаме паниката да предизвика повече щети отколкото самия вирус. На етапа са предприети необходимите мерки, щабът всеки ден сутрин и вечер съобщава актуална и обективна информация. Към момента няма констатиран случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови