Млад хижар към зам.-кмет: Цяло лято дупки по пътя към Златните мостове, защо кърпите преди зимата?

OFFNews 12 септември 2018 в 16:34 7315 0

Пълнене на дупки по пътя към местността Златните мостове на Витоша започва до седмица, а кърпенето на неравностите по асфалта трябва да завърши до месец. Ремонтните дейности ще се извършват от "Беловодски път" до Златните мостове. 

Това обяви зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев пред OFFNews след заседание на общинската комисия по транспорт. Проблемът с лунния пейзаж в планината постави Петър Велков, който е взел под наем хижа от Съюза на композиторите и минава по маршрута няколко пъти на ден. На 3-ти септември става и свидетел на катастрофа. 

По думите му пътят е кърпен и миналата година в края на лятото, след зимата обаче дупките отново са покрили трасето. "Не разбирам защо трябва да се чака цяло лято, когато повече хора се качват в планината, да си разбият колите или да им се обърне стомахът от друсането в старите автобуси, за да се започне кърпеж на шосето, малко преди да падне снегът", чуди се Велков. 

На заседанието на комисията стават ясни две неща - че за цялостна рехабилитация на двата пътя - до Златните и до Алеко, са нужни 20 милиона лева, и че за канавките край пътя отговаря паркова дирекция, а не общината. 

Тоест - дори СО да отпусне 20 млн. лева за ремонт на пътя до Златните мостове, дори да го направи в подходящ сезон и фирмата изпълнител да работи качествено, ако ПП "Витоша" не успее в същия период да се погрижи за канавките и водата си тече по асфалта като река, ефектът ще е нула. 

Петър Велков, който още няма 30 г. и е живял пет от тях в Холандия, твърди, че е видял как се правят нещата качествено и в синхрон. Той е IT специалист, кара колело на Витоша и се чуди защо институциите - към които за проблемите в планината добавя и ЦГМ, КАТ, Агенцията по горите и т.н., не могат да си вършат работата така, че столичани да тръгват към планината с желание. А не да се отказват от излета заради претъпканите рейсове, друсането, страхът, че ще си счупят колата или ще попаднат на някой новоизлюпен шофьор, който ще застраши здравето и живота им от някой завой. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews