Quantcast

Мюфтийството ни за карикатурата на Ердоган: Шарли Ебдо е сатанинско списание, дъно на безсрамието

Според религиозната институция френският президент Макрон бил тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2020 в 15:19 12029 15

Главното мюфтийство на Република България излезе с позиция, наречена "ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО". В нея се посочва, че последната корица на карикатурното издание "Шарли Ебдо", на която е изобразен турският президент Реджеп Тайип Ердоган, е "дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство".

Според българското мюфтийство френският президент Еманюел Макрон бил тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Освен това от религиозната институция на мюсюлманското вероизповедание определят Шарли Ебдо като "сатанинско списание" и заявяват категорична позиция против "всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo". 

"След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората", посочват от мюфтийството.

Ето и пълния текст на позицията на Главното мюфтийство:

ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО

Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5288

15

zuljin

30.10 2020 в 17:43

Абе друго си е да си задръстеняк, който като няма с какво да обори събеседника праска анонимни "-10"... Ало, православния дървен философ?!?!? Припозна ли се???

5288

14

zuljin

30.10 2020 в 14:55

El Commandante, в самия Ислям няма нищо лошо, но Корана е писан в едни други времена и не е актуален за съвременния начин на живот, което естествено ги ограничава сериозно в интелектуалното им развитие.
Ислямът като религия ги прави безкрайно предани на вярата, и не съм чул в него да има нещо, които мюсулманите не харесват. Той не е войнствена религия, но интелектуалното им изоставане прави лесна радикализацията на крайните ислямисти.

Достатъчно е да спомена факта, че Корана е единственото разрешено четиво на мюсулманите - наложено от Исляма.
Сещаш се, че това в много отношения ги е оставило в 7-ми век.

И ако трябва да сме честни, през средновековието Християнството е довело много повече смърт и страдания на хората... А някъде в библията пише ли, че трябва да има "света инквизиция"? Не!

5288

13

zuljin

30.10 2020 в 14:32

stanimir_13, има и не толкова религиозни мюсулмани, но са малко в световен план. Само у нас като че ли слабо религиозните са мнозинство, много от тях дори ядат свинско...

За сметка на това Турция откакто я управлява Ердоган върви към краен Ислям, а в Иран отдавна е такъв.
Не случайно споменавам точно тези, защото са сила, на която НАТО не може да противодейства...
При евентуален подобен конфликт, пак Русия трябва да ни спасява посраните задници...

73928

12

El Commandante

30.10 2020 в 08:40

@[email protected] Има и трети вариант, както обикновено, среден път между двете крайности, който включва осмиване само на тези страни от религията, с които повечето мюсюлмани така или иначе не са съгласни и ги смятат за безумни и постепенно неутрализиране на крайния, арабски ислям.

Обаче този път изисква търпение и мъдрост. И двете-крайно дефицитни в днешно време.

4484

11

stanimir_13

30.10 2020 в 08:15

Логични въпроси, но изникват много други. Някой дърпа "лъва", а го отнася друг. Защо? Ние ли сме в клетката на лъва, или той е в нашата? И това ли е истинското лице на исляма? Около мен е пълно български мюсюлмани. И те ли са такива?

5288

10

zuljin

29.10 2020 в 21:29

'Що и ти не влезнеш в клетката на лъва в зоопарка, да го дръпнеш за опашката и да му обясниш, че ще е прекалено, ако те убие заради едното дърпане за опашката?
Не критикувам карикатуристите, а малоумната реакция на макрон.
И да, прекалено е, но това са един друг тип човешки същества, които не от вчера режат глави по религиозни подбуди.
Вариантите да два... Да спрем да се гаврим публично с религията им или да ги изтребим до крак... Щото те по-скоро ще умрат, но няма да се променят... Кой си избираш?

4484

9

stanimir_13

29.10 2020 в 20:16

Критикуващите Шарли Ебдо и карикатурата да се запознаят с каркатурите от вестник Будилник (1873) и Ботевото творчество. Всичко си има граноци, да, но да убиеш заради карикатура и то хора нямащи нищо общо... Това е повече от прекалено.

5288

8

zuljin

29.10 2020 в 18:21

Пренаписаха Пипи дългото чорапче, заради фразата "крал на негрите", защото се пишат много толерантни, но се гаврят публично с религията на много по-голяма част от населението...

Да живеят двойните стандарти!!!

3060

7

WOW

29.10 2020 в 17:57

Готина карикатура. На който не му харесва да не гледа. Мюфтийството май се изживяват като поданици на Турция и бранят султана. При такива поводи се разбира кой принадлежи към запада и кой вирва задник на изток!

1000

6

SaraAsar

29.10 2020 в 17:41

Шарли публикуваха “карикатура” след голямото звметтесение в Италия. Жертвите на земетресението затиснати от спагети и лазаня. След катастрофата на руския самолет, когато загина ансамбъла “Александров”. Падащ човек и пеещ “Калинкааааааа”. След като откриха удавеното момченце на турските брегове. С логото на Максоналдс, слогана “бъдещето ще покаже” и неговото бъдеще - пораснал и задяващ европейки, като в кьолнската нощ. За ислямските гаври не чи се и започва! Какво е това? Сатира? Точно толкова, колкото Макрон е мъж! Отврат пар вкселанс!