Мюфтийството ни за карикатурата на Ердоган: Шарли Ебдо е сатанинско списание, дъно на безсрамието

Според религиозната институция френският президент Макрон бил тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика

OFFNews 29 октомври 2020 в 15:19 14612 15

Главното мюфтийство на Република България излезе с позиция, наречена "ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО". В нея се посочва, че последната корица на карикатурното издание "Шарли Ебдо", на която е изобразен турският президент Реджеп Тайип Ердоган, е "дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство".

Според българското мюфтийство френският президент Еманюел Макрон бил тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Освен това от религиозната институция на мюсюлманското вероизповедание определят Шарли Ебдо като "сатанинско списание" и заявяват категорична позиция против "всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo". 

"След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората", посочват от мюфтийството.

Ето и пълния текст на позицията на Главното мюфтийство:

ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО

Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

12

El Commandante

30.10 2020 в 08:40

@zuljin@ Има и трети вариант, както обикновено, среден път между двете крайности, който включва осмиване само на тези страни от религията, с които повечето мюсюлмани така или иначе не са съгласни и ги смятат за безумни и постепенно неутрализиране на крайния, арабски ислям.

Обаче този път изисква търпение и мъдрост. И двете-крайно дефицитни в днешно време.

6589

11

stanimir_13

30.10 2020 в 08:15

Логични въпроси, но изникват много други. Някой дърпа "лъва", а го отнася друг. Защо? Ние ли сме в клетката на лъва, или той е в нашата? И това ли е истинското лице на исляма? Около мен е пълно български мюсюлмани. И те ли са такива?

6589

9

stanimir_13

29.10 2020 в 20:16

Критикуващите Шарли Ебдо и карикатурата да се запознаят с каркатурите от вестник Будилник (1873) и Ботевото творчество. Всичко си има граноци, да, но да убиеш заради карикатура и то хора нямащи нищо общо... Това е повече от прекалено.

6136

7

WOW

29.10 2020 в 17:57

Готина карикатура. На който не му харесва да не гледа. Мюфтийството май се изживяват като поданици на Турция и бранят султана. При такива поводи се разбира кой принадлежи към запада и кой вирва задник на изток!

3000

6

SaraAsar

29.10 2020 в 17:41

Шарли публикуваха “карикатура” след голямото звметтесение в Италия. Жертвите на земетресението затиснати от спагети и лазаня. След катастрофата на руския самолет, когато загина ансамбъла “Александров”. Падащ човек и пеещ “Калинкааааааа”. След като откриха удавеното момченце на турските брегове. С логото на Максоналдс, слогана “бъдещето ще покаже” и неговото бъдеще - пораснал и задяващ европейки, като в кьолнската нощ. За ислямските гаври не чи се и започва! Какво е това? Сатира? Точно толкова, колкото Макрон е мъж! Отврат пар вкселанс!