Митрополит Киприан: Благодаря на Бога, че ме направи съпричастен на търпението и смирението на боледуващите от COVID-19

OFFNews 23 ноември 2020 в 20:12 4791 0

Старозагорският митрополит Киприан вече е напълно възстановен след коронавирусна инфекция и отправя благодарност към всички, които са го подкрепяли по време на лечението.

„С Божия помощ преминах през това изпитание, преболедувайки инфекцията от коронавирус. Радвам се, че го преминах леко само с грипоподобни симптоми и без усложнения. Не съм бил в болница.“, каза в интервю за Радио Стара Загора Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан.

Той уточни, че през цялото време е бил изолиран в Митрополитския дом като състоянието му е позволявало да върши административните си дела като ръководител на Старозагорска епархия.

COVID-19 е изпитание от Бога. Бог ни изпраща изпитание, за да изпита вярата ни, да изпита състраданието ни, да изпита любовта към ближния, да изпита търпението ни, смята митрополит Киприан и допълни:

„Но по Божие допущение всичко ще отмине. Сигурен съм в това нещо! И Бог, щом изпраща изпитанията, Бог ще ги отнеме!“

Негово Високопреосвещенство благодари на всички, които са му помогнали през дните на изолация и лечение, най-вече на личния си лекар Христина Русева, на доц. Емил Славов, на рентгенолога д-р Чернев, на медицинското лице към Митрополията Бисера Иванова и др., на всички църковни служители и на всички хора, молили се за неговото здраве.

„Благодаря на Бога, че ме докосна тази болка, която ме направи съпричастен на търпението и смирението на боледуващите от COVID-19 братя и сестри“, казва Старозагорският митрополит в обръщение, публикувано по-рано. 

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан обяви, че е с положителен тест за коронавирус в началото на ноември. Всички контактни лица бяха поставени под карантина, а в административната сграда на Старозагорска митрополия бе извършена цялостна дезинфекция.

Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан е един от малкото клирици на Българската православна църква, които открито обявиха, че са с COVID-19. Все още в църковните среди се укриват заболелите от коронавирус духовници и църковни служители.

През месец ноември само в рамките на една седмица починаха трима свещеници от Неврокопска епархия, за които не се съобщава дали са починали вследствие на коронавирус. Отново през ноември почина свещеник от Видинска епархия, както и двама свещеници от Софийска епархия. Причината за тяхната кончината е усложнение от коронавирусна инфекция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови