Митрополит Антоний ще донесе благодатния огън с правителствения Фалкон

OFFNews Последна промяна на 07 април 2018 в 09:16 3257 1

Тази година благодатният огън у нас ще донесе отново най-младият сред владиците - западно и средноевропейският митрополит Антоний. 

Свещеният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска държавна делегация, водена от Антоний. Очаква се духовните лица да кацнат на летище София около 19:30 ч днес с правителствения Фалкон.

Днес от 13:30 ч БНТ по традиция ще излъчи запалването на благодатния огън в църквата на Божи гроб в Йерусалим. 

За православните християни Великден идва с чудо - всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Хора от цял се стичат в Йерусалим по време на Страстната седмица, за да вземат участие в поклоненията преди деня на Възкресението. На Разпети петък се провеждат традиционните процесии по Виа Долороса. Маршрутът по „Пътя на болката” е установен през 14 век от френските монаси. Смята се, че това е пътят, по който е минал Исус Христос, носейки кръста към мястото на разпятието или Голгота.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови