Министерството на младежта и спорта защити Стефка Костадинова

OFFNews 18 май 2021 в 15:49 2379 0

Снимка bgolympic.org

Министерството на младежта и спорта публично подкрепи Стефка Костаднова след отправените към нея обвинения от шведки журналист, че е поставила рекорда си през 1987г. благодарение на злоупотреба с допинг.

Патрик Аквал обвини Костадинова, че ненадминатия ѝ до днес рекорд от 209 см скок на височина при жените е постигнат чрез злоупотреба с непозволени субстанции.

В отговор, световната рекордьорка и председател на Българския олимпийски комитет (БОК) заплаши Аквал със съд, след като той урони престижа на българския спорт по време на гостуването си в шведско телевизионно предаване.

Министерството на младежта и спорта излезе с официално изявление, изказващо подкрепа към българската спортистка, останала в историята:

"Министерството на младежта и спорта изразява категоричната си подкрепа към една от най-знаменитите лекоатлетки на всички времена - олимпийската шампионка Стефка Костадинова и ненадминатия вече 34 години поставен от нея рекорд в света от 209 см в скока на височина и осъжда всякакви нелепи лъжи, свързани с това постижение.

Всички твърдения, с които се прави опит да се петни името на голямата ни спортистка и на България, са абсолютно несъстоятелни и са в противоречие с етиката в спорта.

Недопустимо е по този начин да се поставя негативен отпечатък върху спортните постижения, достигнати с огромен труд и воля за победа и върху името на една голяма спортистка, каквато е българката Стефка Костадинова.

Тя е доказала в годините, че е легенда в световния спорт, за което през 2012 г. бе приета в Залата на славата на световната атлетика. България се гордее с нейната олимпийска титла в скока на височина от Атланта 1996 г., със сребърния й медал от Сеул през 1988 г. и с поставения от нея световен рекорд от 209 см от Рим 1987 г.

Вярваме, че спортната общност в световен мащаб няма да допусне да се петни името на България и на една голяма спортна звезда, каквато е българката Стефка Костадинова", се казва в изявлението на ММС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови