Министерство на културата запазва паветата на "Дондуков"

ОFFNews 31 май 2017 в 20:00 6172 0

Министърът на културата Боил Банов заяви, че министерството иска да запази паветата на столичния булевард „Княз Ал. Дондуков”.

Изказването на Банов за запазване на паветата на булеварда се случи на организирана от Министерство на културата публична дискусия със заинтересовани страни. 

Аргументът на Банов за запазване на пътната настилка е, че паветата са обявени за паметник на културата в категория "местно значение" миналата година.

В защита на оставянето на паветата се обяви и архитект Валентина Василева, член на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности.

„Всички стари европейски столици са с павета, тази настилка е истинска, дълготрайна, автентична и бележи принадлежността на София към цивилизованите градове не от днес”, заяви тя. Арх. Василева отбеляза, че може да се потърси съвет за съхраняване и полагане на паважна настилка от специалистите в Европа и добави, че паважите на Прага се редят от български бригади.

Председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов отбеляза, че съхранявайки наследството, трябва да се търси съвременното и по-добрата функционалност, но при всички положения, подходът трябва да е с приоритет - наследството.

Архитект Ивайло Петков от „Група град” изрази тезата да се направи ремонт сега, като се запази „Дондуков” в сегашното му състояние, докато не се изгради цялостна визия за бъдещето му - дали ще бъде транзитен булевард или градска улица.

От организация „Спаси София” заявиха, че с оглед на ситуацията, комбинираният вариант е най-доброто решение за момента.

По-рано общинските съветници Марта Георгиева и Иво Божков се обърнаха с писмо към министър Банов, в което заявиха:

"Разчитаме на категоричната Ви намеса, за да съхраним, както духа, така и културно-историческото наследство и архитектурен облик на нашия град". 

Кметът на София Йорданка Фандъкова по-рано каза, че ще се съобрази с решението на Банов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!