Министър Пенов напомни на училищата да си купят знамена, за да не се веят парцали по пилоните на 15 септември

Александра Маркарян 18 август 2022 в 07:40 9977 2

Българския национален флаг

Снимка Архив

Българския национален флаг

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов напомни в писмо на директорите на училищата да купят нови знамена за училищата си, ако тези, с които разполагат са в неподходящ вид, за да не се веят по пилоните скъсани и мръсни национални флагове.

"При провеждането на официалната церемония на 15.09.2022 г. е необходимо на пилоните в училището и/или на самата сграда да бъде поставено националното знаме. Законът за държавния печат и националното знаме на Република България регламентира изисквания към знамето, като чл. 24 от него поставя следното изискване: "Знамената се поддържат в изряден естетичен вид" - пише проф. Панов в писмото си от 12 август.

Училищата няма да получат допълнително средства за знамена, трябва да предвидят разхода в бюджетите на училищата си.

Министърът указва детайлно как трябва да се носи знамето по време на церемонията: на лявото рамо и се държи с лявата ръка, опъната по дръжката, а при преминаване в тържествен марш знамето се носи отпред с изправена дръжка, която се придържа отдолу с лявата ръка на височина под пояса, а по средата се придържа с дясната ръка, която е на височината на работа - както изисква законът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови