Министър Минеков подари на пазарджишка гимназия проект за паметник на светите братя, изработен от баща му

Диана Варникова 07 октомври 2022 в 18:14 1204 0

Министър Минеков беше днес на посещение в Пазарджишко

Снимка Диана Варникова

Министър Минеков беше днес на посещение в Пазарджишко

Служебният министър на културата Велислав Минеков подари на Профилираната гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик проект за паметник на светите братя Кирил и Методий, изработен от баща му - Величко Минеков.

До момента училището, което е най-старата гимназия в града, нямаше творба на бележития си възпитаник, чийто корени са от близкото до града село Мало Конаре.

Министър Минеков беше днес на посещение в Пазарджишко - първо в община Брацигово, където местните му благодариха за съдействието в родопското градче да бъде създаден Национален център по реставрация.

„Днес това е една стъпка за допълнително обучение на специалисти. Ако се случи, ще бъдем на онова ниво, на което бяхме преди години. Имаше възможност да се обучават майстори, имаме уникални архитекти и инженери, но майстори нямаме. За да имаме естетика и да имаме наследство.“ , заяви проф. Минеков.

С негово съдействие културни дейци от Пазарджик са подели инициатива да бъде именувана една от улиците в Пазарджик на проф. Величко Минеков.

В Пещера министърът се запозна на място как върви ремонтът на старинния часовник, известен в града като Сахата. Средствата за реставрацията са отпуснати от Министерството на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови