Министър Комитова за строежа на Алепу: Такова чудо няма в моята практика

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2021 в 11:12 4488 0

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата, заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в предаването "Денят започва" с Георги Любенов.

"Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома, а другата - пътя към шофьорския плаж. Но едната е изградена нормално като подпорна стена, а друга като клетъчна структура, която всички казват, че прилича на хотел. Точно тук идва измамата - в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена", обясни министър Комитова.

Този обект е с две различни разрешения за строеж - такова чудо няма в моята практика, категорична не Комитова.

Тя коментира и дейността на дружеството "Автомагистрали".

Разбира се, че имаме доказателства за "Автомагистрали" - ние си направихме нашата проверка по документи и изнесохме фактите, и в същия ден излезе докладът на Сметната палата, установяващ, че са пренебрегнати обществени поръчки, има концентрация в определен брой фирми, редица нарушения, обясни министърът.

"Аз съм много огорчена, защото шефът на "Автомагистрали" г-н Беличев не иска да напусне дружеството, защото смята, че е управлявал правилно и може би има намерения да раздава още аванси", заяви още министърът.

Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим, без да видим какво е направено на място, подчерта Комитова.

Нищо не сме спирали да строим, това е просто внушение, което се нагнетява в обществото от хора, които се чувстват заплашени, категорична е тя.

На въпрос дали магистрала "Хемус" може да бъде завършена до 2024 година, министър Комитова отговори:

"Ние заварихме липсва на готова проектност по "Хемус" за отделни участъци. Един проект, докато се съставя на хартия, може да минат 4-5 години, а същият проект да се изпълни за една година. Това е среда, която поражда корупция, защото не може 5 години да се прави разрешение за строителство и една година да се прави този строеж. Това е среда, която от години се разраства."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови