Минисезонът на акулите по Viasat Nature: Под обсада на о. Възнесение

OFFNews 07 юни 2021 в 00:50 8176 0

Остров Възнесение се намира на 1 600 км от най-близката земя – скала насред Атлантическия океан, с огромни плитчини с гигантска риба тон, примамващи хиляди акули към острова в продължение на десетилетия. През последните години стотици рибари, желаещи да хванат акула, която може да струва хиляди долари, се стичат на острова.

Документалната премиера „Под обсада: акулите на остров Възнесение“ – на 9 юни, сряда, от 21:05 в Минисезона на акулите по Viasat Nature - разкрива какво се случва, когато природата излезе от равновесие заради човешка намеса.

Акулите са изключително адаптивни ловци и промяната на естественото им поведение може да има фатални последици. Поради отдалечеността си, о. Възнесение е богат на изключително ценената жълта риба тон, а също и на марлини. В миналото местните рибари са можели да ловят риба на спокойствие, спортсменски. Понастоящем, обаче, с прииждането на все повече хищници, риболовът се превръща в надпревара с времето.

Целта е да хванеш рибата преди акулите да я докопат. В рамите на минута и половина от момента, в който рибата клъвне, рибарската лодка може да бъде заобиколена от десетки галапагоски акули. Нужни са им 20-ина секунди, за да оглозгат 50-килограмова риба.

Поради скъпото гориво, туристите не са склонни да навлизат твърде навътре в океана, а многото лодки около бреговете довежда акулите по-близо до плувците и сърфистите, което има катастрофални последици.

Така на 23 април 2017 г. е регистрирано първото нападение на акула над човек. Франки Гозалес е нахапана близо до брега, докато плува в Инглиш Бийч. Успяват да я стабилизират в болницата в Джорджтаун и да я транспортират по въздух до Великобритания, но два месеца по-късно има друга атака край същия плаж. Този път Кавика Тацу, хавайски сърфист, е съборен от сърфа и нападнат от две акули. Островната брегова охрана го изважда и евакуира към Флорида до дни; той също оцелява.

Реакцията на властите на о. Възнесение този път е незабавна и драконовска – всички плажове са затворени и плуването е забранено. Островът бързо се превръща в призрачен град и туристите драстично намаляват. Днес – след огромния спад в риболовния туризъм, о. Възнесение бавно се съвзема от травмата. Ще отнеме, обаче, много повече време, преди да се възстанови и естественото биоравновение.

Вижте историята в „Под обсада: Акулите на остров Възнесение“ – по Viasat Nature – премиера в сряда, 9 юни, от 21:05, с повторение в събота, 19 юни, от 15:20 и сряда, 30 юни, от 20:50.

Флагман на Минисезона на акулите по Viasat Nature e филмът „Спасете акулата“ с трикратния шампион по сърф, Мик Фанинг, сам преживял нападение от акула през 2015 г.

За целите на филма Мик пътува по света, за да изследва случаи на конфликти между акули и хора и научава за най-напредналите технологии, които позволяват хората и акулите да съжителстват мирно и сигурно. Той също разкрива някои малко известни факти, заблуди, както и начини тези величествени обитатели на океаните да бъдат спасени от изчезване.

Вижте откъс от „Спасете акулата“ – по Viasat Nature на 7 и 8 юни от 21:05 с повторение на 16 и на 23 юни в същия час.

Минисезонът на акулите по Viasat Nature включва:

21:05 Спасете акулата, сезон 1, еп. 1 – Понеделник, 7 юни
21:05 Спасете акулата, сезон 1, еп. 2 – Вторник, 8 юни
21:05 Под обсада - Акулите на остров Възнесение - Сряда, 9 юни
21:05 Дългокрила акула - Разрушителят на кораби - Четвъртък, 10 юни
21:05 Брегът на хищниците- Петък, 11 юни
15:40 - 19:00 в събота, 12 юни - маратон със „Спасете акулата“ еп. 1 и 2, „Дългокрила акула - Разрушителят на кораби“ и „Брегът на хищниците“

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg.

Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!