Мина изплува в морето край Варна (снимки, обновена)

OFFNews 12 март 2024 в 12:07 2548 1

Мина

Снимка ВМС

Моментът на обезвреждане на мината

Мина от войната изплува в морето край плажа "Кабакум" - преди Златни пясъци, северно от Варна. Открита е тази сутрин.

На мястото веднага е изпратен един от противоминните кораби на ВМС.

Практиката с обезвреждането и е тя да бъде взривена на безопасно разстояние навътре в морето.

Снимка: ВМС

Това не е първият случай с изплавали мини в Черно море след началото на войната в Украйна. За последно, сигнал за мина беше подаден през ноември миналата година край Тузлата, но при проверка на ВМС се оказа балон със сгъстен въздух.

В ранния следобед Министерството на отбраната (МО) съобщи, че мината е била обезвредена от военнослужещи от Военноморските сили.

"Екипаж на минен ловец „Струма“ от състава на Военноморските сили е задействан днес, 12 март, със задача да разузнае миноподобен обект, забелязан във водите на Черно море, на 250 метра от брега. Сигналът е подаден днес от гражданин в Морския спасителен координационен център. На място военните моряци класифицират мината като котвена, тип „Ям“. Предвид малкото разстояние от брега, мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минен ловец ,,Струма“. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност", съобщава МО.

Обезвреждането на морската мина край плаж „Кабакум“ не е нанесло щети на плажната ивица, уточняват от Министерството на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

kokoto

12.03 2024 в 13:07

веднага е изпратен един от противоминните кораби на ВМС - който ще излезе на пясъка и ще гръмне мината с едно сапунче както правехме в казармата за по 4 лева на месец 3 години
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика