Михник: Путин изгуби битката за Майдана и поиска Крим

ОFFNews 29 май 2014 в 21:09 5829 3


Broadcast live streaming video on Ustream
Дискусия на Адам Михник и Иван Кръстев на тема „Европейските капани пред демокрацията. Русия, Украйна, корупцията“.

Владимир Путин просто изгуби битката за Майдана и трябваше да спечели нещо, което се оказа Крим.

Това заяви Адам Михник по време на дискусията в Аулата на СУ на тема „Европейските капани пред демокрацията. Русия, Украйна, корупцията“, организирана от Европейския съвет за външна политика и Полския институт.

Според него Русия е сериозен играч, който не може да бъде подминаван във време, когато Украйна е ключова държава за Европа, а в момента - и изпитание за западните страни.

Украйна може да бъде спасена или с много твърда позиция на Запада, или ако Владимир Путин и неговото обкръжение просто осъзнаят, че открита интервенция там може да означава пълна катастрофа за имиджа на Русия, смята Михник.

Политиката на Кремъл спрямо Украйна е твърде недалновидна и авантюристична. А Западът е в много трудна ситуация, тъй като не осъзнава, че за да защити Украйна, трябва да се противопостави на Русия във времена на твърде много общи интереси: и бизнес, и Иран, и Сирия, коментира полският интелектуалец.

Путин заразява Европа със своята корупция, която се просмуква с помощта на газа и петрола, смята Михник.

Публиката взе активно участие в дискусията, като зададе своите въпроси: възможно ли е Русия да бъде управлявана от човек, различен от Путин; възможна ли е аналогията между евентуално присъединяване на Македония към България и връщането на Крим в Русия.

Към края на дискусията обаче група от привърженици на Путин обвиниха аудиторията и дискутантите в „русофобия, подпомагане на украинския фашизъм, хунтата в Киев и геноцида в Донецк“.

За кратко се стигна до освирквания и крясъци в Аулата на СУ.

Цялата дискусия може да видите на следните линкове: линк 1; линк 2 и линк 3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки