Михаил Мадански пред Nostrabet: ЦСКА понесе голям резил, свалям шапка на Левски и Ники Костов

Рени Петрова 07 август 2023 в 16:07 468 0

Бившият наставник на младежкия национален отбор на България по футбол, Михаил Мадански, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той направи обзор на европейското представяне на родните тимове, като подчерта голямото разочарование, което е понесъл ЦСКА след двете неприятни загуби от Сепси. Специалистът не смята, че уволнението на Саша Илич е прибързано, но и не приветства назначението на Нестор Ел Маестро, заявявайки, че има много български треньори, които могат да се справят по-добре в настоящата ситуация.

Преподавателят в НСА похвали Левски и Николай Костов за смелия и категоричен подход в мачовете с Шкупи. Според него е напълно реалистично „сините“ да отстранят израелския Апоел Беер Шева. Мадански защити и Ивайло Петев, изявявайки мнение, че трансферната политика на Лудогорец е основната причина за поредното европейски разочарование в последните години.

Наставникът беше критичен към повечето родни тимове, които продължават да залагат на прекалено много чужденци за сметка на българите. Подобна критика отправи той и към ЦСКА 1948, отбелязвайки, че „червените“ са се изметнали от първоначалната стратегия с налагане на най-добрите български футболисти.

Здравейте, господин Мадански! Да започнем с отпадането на Лудогорец от пресявките за ШЛ. Как бихте коментирали случилото се в Любляна?

Аз преди време споделих, че назначаването на Петев за треньор беше най-силният ход на Лудогорец през миналото първенство. Това е една от малкото ситуации, в които не бих винил наставника. Лудогорец години наред, според мен, повтаря една и съща грешка. Продава звездите си в началото на квалификациите, а заместниците идват късно. Още деня след продажбата на Игор Тиаго трябваше да дойде нов централен нападател. Това е фигурата, която много липсва на този състав.

Има и друго нещо, за което не съм съгласен с треньорите на двете ЦСКА и на Лудогорец – отлагането на мачове. Преминал си през кратка подготовка, изиграл си два мача в първенството и имаш много нови играчи за обиграване, а отлагаш мачове - това не го разбирам. Каква по-хубава тренировка от официален мач?

Докато съм обучавал треньорите сме дискутирали тази тема и всички казваха, че трябва да играем сряда-събота. В момента, в който назрее такава ситуация и започва едно чупене на ръце да се пише до БФС за отлагане на мачове. Типичен български патент, с който няма как да съм съгласен. Свалям шапка на Ники Костов и Левски. Там играят мачове, за да разберат идеите на новия треньор. В противен случай почиваме цяла седмица, тренираме и се плашим, че ще загубим точки в българското първенство. Евро турнирите са най-важните срещи и никой не разбира от години насам, че отлагането на мачове не е ефективно. А този проблем идва от треньорите, не от президентите.

Ще Ви върна към политиката на Лудогорец по отношение на трансферите. Превръща ли се клуба в евтин бизнес проект, без дългосрочна визия за реална атака на групите на ШЛ?

Аз разсъждавам по този начин – едно участие в ШЛ ще донесе в пъти повече пари, отколкото продажбата на Тиаго. Петев сам каза, че с този отбор не е реалистично да се играе ШЛ. И тук идва проблемът, който ти спомена – липсата на реална стратегия. Минаваш първия кръг на пресявките и се водят футболисти с неясни качества и подготовка. Виждаме, че новият централен нападател се контузи във втория си мач и то след няколко минути игра.

Текучеството на треньорисъщо се явява проблем в Лудогорец. Създава ли се усещането, че в клуба нямат ясна идея за точния профил за наставник на „орлите“?

С изключение на последната година Лудогорец ставаше с лекота шампион и това успокои ръководителите. Въпросът за треньорите е актуален не само за Лудогорец, а за България като цяло. Не мога да кажа, че тимовете, които играха в Европа, са български – по 2-3-ма българи най-много във всеки отбор. В последните десетина години нито един чужд треньор не ме впечатли. Идваха половината братовчеди на Моуриньо, половината откриватели на Роналдо, какви ли не ръководители на школи... Това е много сериозен проблем. Бих казал, че българските треньори са в пъти по-подготвени от това, което ни се доставя тук в последните години. Единствено като успехи се отличи Бруно Акрапович, както и като тренировъчна методика – Валдас Дамбраускас. Това съм получил като информация и това се видя и наяве. Всички останали бяха далеч от истината. Чуждите треньори изобщо не ги интересува националния отбор и започват с привличането на чужденци. Така един чужд треньор ни обясняваше, че българските играчи били бавни и неподготвени, докато не го раздрусаха същите тези „бавни“ играчи, за да бъде уволнен след 5 мача...

Най-много българи в момента играят в Левски и ЦСКА 1948 от отборите, играещи в Европа, като там има и български треньор. Шапка свалям на Левски и Ники Костов по тази линия. От останалите тимове може да приветстваме отборите на Арда, Черно море и Славия, които чрез своя модел на структуриране на тимовете показват, че и с българи може. На другия полюс не ми се мисли какво ще се случва с Ботев Пд и Берое и какъв ще е техният принос за националния ни футбол...

Да кажем и две думи за Левски, в такъв случай. Каква Ви е цялостната оценка за първите 5-6 мача на Николай Костов начело?

Винаги съм изпитвал голямо удоволствие да говоря с него за футбол. Той има интересни виждания за играта и издига владението на топката в култ. Не говори обаче празни приказки. Самото му отношение към този компонент в тренировките и мачовете е впечатляващо. Много трудно прави компромиси. Може да казват, че се държи темерутесто, но това не е така. За него е важно играчите да изповядват неговите идеи и ако резултатите не идват при това положение, той ще поеме отговорност. Тяхното представяне в Европа беше едно показно – именно така се играе в Европа.

Следват мачове с Апоел Беер Шева. Може ли да видим изненада, съответно Левски да стигне до плейоф?

От историческа гледна точка редица по-възрастни фенове на футбола ще ни се смеят, ако чуят, че ще е изненада да отстраним израелски тим, но реалностите са такива към момента. Футболът в тази страна е много агресивен, на границата на позволеното. Много са бързи и повратливи футболисти там. Израелските играчи са големи патриоти също. Това е много коварен и потенциално опасен противник. Не бих го определил като изненада обаче, ако Левски ги отстрани.

Връщам се към Вашата вметка, че с изключение на Левски другите ни грандове почти нямат българи в отборите си. Защо в Казахстан е възможно водещите тимове да излизат с 5-6 местни играчи и да имат добри успехи в Европа (Тобол отстрани Базел преди дни), а за нас това е непосилно?

Това вече е коментирано. Именно това е голямата болка и въртележка, от която по никакъв начин не можем да се измъкнем. Няма да споменавам имена, но един бивш президент ми беше разказал следния анекдот. Когато агентите им доведат някой бразилец, аржентинец или уругваец, надеждата е, че това може да е някой следващ Меси, от който да се глътнат едни 10 милиона в евро. Така си ги чакаме тези десетарки в милиони, идват знайни и незнайни войни и нищо не се случва.

Ние не можем да проумеем, че така закопаваме футбола. Интересът на българските фенове ще е в пъти по-голям, ако видят нашето, българското на терена да играе и да побеждава. Колкото и да обсъждаме проблема, то е ясно откъде идва всичко. Някой ми беше казал, че при разрешение за 20 чужденци, роден клуб е картотекирал 23-ма. Не знам дали е вярно, но би било показателно. Това е препъникамък за футбола ни в момента. В Хаити примерно няма първенство, а ние вземаме техен национал за лидер на атаката на ЦСКА.

Споменахме ЦСКА, така че обърнем внимание и на този тим. Какво Ви е мнението за уволнението на Саша Илич и назначението на Нестор Ел Маестро?

Щом през миналия сезон ЦСКА не успя да стане шампион, при толкова много възможности и такава организация на всички нива, то очевидно има проблем. Нужна беше само една победа срещу Лудогорец. От 3 мача нито един не беше спечелен. Това означава, че проблемът е някъде там в треньорите. Нито Дани Ганчев, нито Стойчо Стоилов играе на терена и реди състава. Дори и Илич да беше останал, това със Сепси щеше да се случи така или иначе. Това, което видях в ЦСКА, е един голям резил. Хора, събрани на терена, които не знаеха защо са там. Абсолютно резонно е като си треньор на такъв отбор и всички условия са ти били предоставени да изхвърчиш, ако не си спечелил титлата. За мен това беше пълен провал.

С назначението на Ел Маестро също изобщо не съм съгласен. Може да е добър треньор, но аз съм убеден, че в тази ситуация, в която се намира ЦСКА, има достатъчно български треньори, които биха се справили не по-зле.

Да завършим и с ЦСКА 1948. Може ли да кажем, че „червените“ се представиха достойно в дебютното участие в Европа?

Може да се каже, да, но според мен можеше и да продължат напред. Те изневериха на традицията си, взеха много чужденци. Видяхме лошата грешка на един албански състезател за изравнителния гол на ФКСБ. Клубът изневери на политиката си да дава шанс на най-добрите български състезатели. Има играчи там, които биха започвали като титуляри във всеки един български клуб, а сега те лъскат скамейката за сметка на чужденци. Господ вижда това. Те тръгнаха с хубава идея да развиват най-добрите българи. Да, но отидохме в Европа и се подлъгаха по течението. Жалкото е, че в тази ситуация може да изгори съвсем невинен Рибарски.

Разговарял съм с техния собственик. По принцип той е сред много интелигентните хора, не само във футбола у нас. Виждал съм как се отнася към играчите си – като към собствени деца. Той милее за тях. Поклон за него – дава заплата на 72-а играчи, повечето от които българи. Самият факт обаче, че в последната година се увлече по чужденците, означаваше, че Господ не му удари едно рамо при 2:1, а му обърна гръб.

И за финал, господин Мадански – има ли шанс да видим два тима в груповата фаза на европейските клубни турнири?

Да, оптимист съм, че е възможно. Астана не е този гранд, който беше преди време, така че шансове на Лудогорец са добри. За Левски вече говорехме. Мисля, че ще е нормално да имаме два отбора в групите. След това вече ще следим колко мача ще отлагат, ако влязат (смее се).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!