МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация, обявиха българските ВВС

OFFNews 31 май 2023 в 22:02 1388 2

МиГ-29

Снимка Bulgarian Air Force - FB

Днес е извършен успешен тестови полет

Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация. Това съобщиха от Военновъздушните сили в своята официална страница във Фейсбук.

"Днес беше извършен успешен тестови полет на самолет МиГ-29УБ с регистрационен знак 14, на който бяха монтирани двата двигателя, закупени от Полша. Майор Иларион Иларионов и майор Митьо Митев изпълниха полет за проверка на работата на самолетните системи и двигателите в целия височинно-скоростен диапазон на самолета, при което отклонения от техническите изисквания не бяха констатирани. В резултат на това е възстановена летателната годност на още един самолет МиГ-29 за нуждите на българските Военновъздушни сили" - заявяват от ВВС.

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза през февруари в интервю за БТА командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев. „Ако имаме възможност да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро. Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна“, обясни той.

Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 – 2030 г., ако има резервни части за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8225

2

Trabajo

31.05 2023 в 22:53

героизмът на българските ВВС в епичната им борба за запазване на МиГ-29 е пример за поколения бъдещи патриоти и защитници на родното небе!